Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Engedd el! Iskolakezdés nulla parával

No para! Lássuk be, a szeptember nekünk is jó alkalom lehet arra, hogy ahelyett, hogy beparáznánk a sulitól, pont ellenkezőleg elengedjünk dolgokat.

Ki-ki a maga vérmérséklete szerint tekint az iskolakezdésre. Valaki már alig várja, hogy végre elkezdődjön az iskola, mert végre rend lesz és nincs későn fekvés, későn kelés. Van, aki pedig úgy érzi, hogy hamar eltelt a nyár és az iskola csak egy kötelező szenvedés. Mindez ugye nem első osztályos kis ex-ovisokkal, hanem kamasz gyerekekkel. Azaz: ötödikes és a középiskola végén járó kamasz időszak között bárhol élő fiatallal.

Amiatt, hogy ezek a kamaszok már nem kisbébik, kellene egy kicsit „csipkedni” magunkat, hogy bizony ez velünk történik, hello, már nem kell a 24 órás felügyelet. El lehet engedni.

El kellene engedni

Az Anyapara javaslata az, hogy a napokban állítsuk tornasorba (ha több kamaszunk is van otthon) a gyerekeket, mondjuk a konyhában. Azért ott, mert ha éppen uncsi, amit mondunk nekik, benézhetnek közben a hűtőbe... és vegyük elő az alábbi (javasolt) listát, hogy mi hogyan kezdenénk az idei tanévet.

1. Az összes korosztályra vonatkozik, hogy no para. Ezt kimondhatjuk nekik (és magunknak) hangosan is. Tehát mostantól nincs nyomasztás, zsarolás, feltétlen szeretet egy ötösért, csirkepörkölt a háziért.

2. Általános iskolában (hatosztályosnál is számoljatok vissza) az lenne a cél, hogy a középsulira, de inkább 8.osztályra már teljesen önállóan tanuljon és intézkedjen (iskolában is) egy kamasz. Minden gyereknél más a tempó, de ez lehet egy jó hüvelykujj szabály.

3. Ötödik osztálytól kezdve érdemes az önálló házi feladat és dolgozatra készülésre rágyúrni. Ez többféle lehet: az egyik bevált verzió az, hogy két hónapig mindennap kiteszi az elkészült házit és este megnézed (mindig ugyanabban az időpontban legyen az átnézés, hogy ő is megszokja ezt a fajta új megközelítést.) A dolgozatokra készülés esetén egyszer vagy kétszer javasolj neki módszert (pl. vázlat) és utána hagyd, hogy önállóan felkészüljön! Ha nem sikerül, akkor majd a következő vagy az azutáni menni fog.

Bízz benne, különben semmi motivációja nem lesz, csak neked fog tanulni.

Te is hidd el, hogy a kamasz képes az önálló létezésre még akkor is, ha elsőre nem sikerül neki. Egyébként neked mindig minden elsőre megy?!

4. Próbálkozzon, hogy melyik tanulási módszer válik be számára. Hangosan elmondja magának vagy leírja? Neki kell kiválasztania, hogy mi jön be. Attól még, hogy te mindent lejegyzeteltél 25 éve, nem biztos, hogy neki beválik.

5. A tanuláson kívül adj neki olyan feladatokat, amelyek például megkönnyítik a te életedet is. Ez azért jó, mert másban is lesz sikerélménye, így a tanulásnál is nagyon önbizalma lesz. Nem mellesleg nem kell mindig érte menni az edzésre vagy elvinni különórára, mehet egyedül is. Próbáljátok egyszer ki az útvonalat és hidd el, oda fog találni. Ha nem, akkor majd felhív.

6. Nyolcadiktól kő kemény önállóság van. Ki kell találnia, hogy hova felvételizik, milyen tantárgy megy nehezen, kitől kér segítséget. Ezt mindenképp beszéljétek át. Egyúttal mondd el neki, nem kioktatva, nem bezzeg az én időmben, nem beszólogatósan, hogy ez az ő élete amit éppen él. Az ő döntése, hogy tanul vagy nem, az ő felvételije és az ő jövője. Ezek nagy szavak, de sokszor az a tapasztalat, hogy ezt a kamasz jobban megérti, mint az, aki mondja neki. Higgyétek el, hogy azzal, hogy te nagyon akarod, hogy bekerüljön egy erős gimnáziumba és ezért a falat kaparod mindennap, hogy tanuljon, nem biztos, hogy jó döntést hozol. Sőt, biztos, hogy nem.

7. A középiskolában elvileg már csak fotelből kell nézned az eseményeket. Szinte alig van információd, hogy mi történik a suliban, a leckékről fogalmad sincs. Emellett zajlanak a bulizások, jó kedv, vidámság, egyszer élünk a fíling. Ha jó fej vagy vele a szabadidejének eltöltését illetően (elengeded bulizni), akkor hidd el, hogy sokkal hatékonyabban kérhetsz tőle te is bizonyos dolgokat.

Ha azt látod, hogy rendszeresen tanul és számára elfogadható jegyeket hoz azokból a tantárgyakból, amiket szeret, akkor nincs para.

Sportoljon rendszeresen, ne hanyagolja el a barátait és barátnőit, erre is tanítsd meg, hogy hogyan kell egy kapcsolatot ápolni. Apropó: te ezt jól csinálod a saját környezetedben?), és harmadiktól kezdjen el készülni az érettségire.

Az egyik Anyapara klub témája ősszel a tanulás lesz. Szeptember közepéig meglesznek az időpontok, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Ott korosztályonként tudunk majd beszélgetni a témáról.

És ezt olvastad már az Anyaparától?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!