Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyi időnként kell lecserélned a mosogatószivacsot

Háztartásunk egyik legszennyezettebb eszközéről beszélünk, így igen gyakran le kéne cserélnünk.

Nagyon fontos, hogy a konyhai eszközeinket folyamatosan tisztán tartsuk, de sajnos a takarítás sem mindig elég – vannak olyan használati tárgyak ugyanis, amelyeket rendszeresen lecserélnünk kell, hogy a baktériumoktól végleg megszabaduljunk. Ilyen kórokozótelep lehet a mosogatószivacs is.

Durvább, mint a WC-ülőke

Egy átlagos szivacs naponta többször is ételmaradékokkal, meleggel és nedvességgel találkozik, ami a baktériumoknak, szalmonellának, E. colinak és számtalan egyéb kórokozónak is tökéletes táptalajt jelent.

Egy amerikai egyetem kutatója szerint egy használt konyhai szivacson körülbelül 200 ezerszer több baktérium található, mint egy WC-ülőkén. Igazából a szivacs a háztartásunk egyik legszennyezettebb eszköze, ne szépítsük: minden négyzetcentiméterén közel 65 millió kórokozó bújhat meg.

A Furtwagen Egyetem és a Justus–Liebig Egyetem tudósai kiderítették, milyen kórokozók lehetnek egy mosogatószivacson.

14 darab használt szivacs felületét vizsgáltak meg, és 362 baktériumfajt azonosítottak.

Ezek zöme az ember életterében, a bőrflórán, illetve a természetes vizekben is fellelhető baktériumok voltak, de találtak ételmérgezést, emésztőrendszeri zavarokat kiváltókat is, amelyek között akadnak olyanok, amik a legyengült, idős vagy beteg emberekre veszélyesek lehetnek.

Milyen gyakran cseréljük?

A szakértők tehát azt javasolják, hogy hetente cseréljük le a szivacsainkat. Azt is fontos hozzátenni, hogy bár az alkalmankénti tisztítás elengedhetetlen, ettől függetlenül muszáj meg is válnunk tőle hetente.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!