Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyit kell(ene) aludnia a gyerekednek egészsége érdekében

A gyerekek alvásának menedzselése minden szülő életében fontos kérdés - éljünk együtt egy csecsemővel vagy egy kamasszal. 

Mindannyiunk számára fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, de a gyerekek számára az alvás kiemelten fontos, optimális testi és idegrendszeri fejlődésük egyik alappillére. De vajon mennyit kellene aludnia a gyerekeknek ideális esetben? 

Erről megoszlik a vélemény, hogy egészen pontosan mennyit kellene aludnia a gyerekeknek a különböző életkorokban. Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány az alábbiakat javasolja:

Éjszaka a gyerekek és a felnőttek agya is különböző alvási ciklusokon megy keresztül, ezeket a szakértők általában nem-REM (vagy non-REM) és REM fázisokra osztják. Előbbi teszi ki az alvás nagyjából 80 százalékát, az ébrenlét és az alvás közötti átmenetet, a felületes alvást, a középmély alvást és a mélyalvást soroljuk ide. A REM fázis (rapid eye movement – gyors szemmozgás) során az agyi tevékenység hasonló, mint az ébrenlétnél, gyors szemmozgások jelennek meg, és ilyenkor álmodunk.

A kialvatlanság kifejezetten veszélyes lehet, nemcsak gyerekkorban, de felnőttkorban is. Amíg alkalmanként jelentkezik csak, alapvetően nincs nagy probléma, de ha rendszeres, akkor rövid- és hosszú távú következményeket is maga után vonhat. Az előbbihez tartozik például a koncentrációs készség csökkenése, a rossz hangulat, a romló memória vagy a fokozott éhségérzet, utóbbihoz pedig a krónikus szövődmények: a depresszió, az elhízás, és az alváshiány növelheti a csontritkulás, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór kockázatát is.

De ugyanúgy az sem egészséges, ha valaki túl sokat alszik: nagyjából ugyanolyan következményekkel jár a túlzott alvás, mint az alváshiány. A Keele Egyetem világszerte hárommillió ember bevonásával készített kutatása szerint magas vérnyomáshoz, elhízáshoz, szívbetegséghez és cukorbetegséghez is hozzájárulhat, ha valaki az egészségesnél rendszeresen többet alszik.

Ezeket olvastad már?

via

Borítókép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!