Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az eredményes edzés 7 parancsolata

Már egy hónapja diétázol, edzeni is elkezdtél, de még mindig nem látod az eredményt? Mások eredményesebbnek tűnnek, míg te úgy érzed, hiába küzdesz a jó alakért? Ne add fel!

Akár formásabb alakra vágysz, akár fogyni szeretnél, valószínűleg azért nem látod még magadon a változást, mert egy-egy apróságnak tűnő, mégis kulcsfontosságú részletet nem vettél figyelembe az edzések – és az életmódváltás – során. Ha az alábbi hét dologra odafigyelsz, garantáltan sikerül formába lendülnöd nyárra!

1. Koncentrálj a célra!

…de ne csak a végső célra, hanem a részcélokra is. Például ha futni kezdtél, határozd meg, hogy mekkora távot fogsz megtenni egy óra alatt és azt mennyivel fogod túlszárnyalni két héttel később. Nagyon fontos, hogy olyan – reális – célokat tűzz ki, amit meg is tudsz valósítani úgy, hogy az edzésed tudatos és preventív maradjon, miközben fokozatosan egyre jobb eredményeket érsz el. A legjobb döntés, ha edző segítségét kéred, aki felméri, hogy most milyen egészségi és fizikai állapotban vagy és ehhez megfelelő edzésprogramot állít össze neked.

Ha vannak részcéljaid, lesznek sikerélményeid is. Gyorsabban fejlődsz és garantáltan sokkal több kedvet érzel majd a mozgáshoz, mint korábban bármikor.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Nehezedre esik a futás? Tanuld újra!

2. Maradj következetes és kitartó!

Ha már edzőhöz fordultál és van egy jó edzésterved, amit a te igényeidre és idődre szabtak, tartsd magad hozzá!

Ne hagyd ki az edzést! Előfordul, főleg az életmódváltás első szakaszában, hogy hajlamosak vagyunk másnapra halasztani az edzés, aztán harmadnapra és a végén a heti három edzésből egy lesz – vagy egy se. Ami nyilván közel sem elég a fejlődéshez.

Tipp: Könnyen kiküszöbölheted a kísértést, ha beírod a naptárba az edzések időpontját és szerzel magadnak egy állandó edzőpartnert. Így jóval kisebb az esély, hogy fáradtságra hivatkozva napokig halogatod majd az edzést.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Szeretnél fejlődni az edzéseid során? Vezess naplót!

3. Csináld helyesen!

Hiába sportolsz sokat, ha nem vagy tudatos, nem lesz eredmény sem. A cardio és a súlyzós edzésnek is megvan a maga módszertana és tudományos alapja. A futás, az aerobic, a biciklizés vagy bármilyen más cardio terhelés akkor a leghatékonyabb, ha azt megfelelő pulzustartományban végzed. A saját zóna funkcióval ellátott pulzusmérő órák jelzik, hogy mikor túl alacsony a terhelés és mikor kell kicsit visszavenni a tempóból.

Persze a fejlődéshez nem elég csak a pulzustartományra figyelni, a helyes technika legalább olyan fontos. Általános probléma, hogy a legtöbb embernek nincs megfelelő testtudata a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez. Ez azt jelenti, hogy míg azt gondolja, hogy hibátlanul hajt végre például egy guggolást, kívülről egyértelműen látszik, hogy a gyakorlat nagyon pontatlan és káros az ízületekre és a gerincoszlopra egyaránt. Edzőre többek között azért van szükség, hogy kijavítsa a rossz testtartást és megtanítsa a helyes mozdulatot. Így később már egyedül is biztonságosan végre tudod hajtani a gyakorlatokat.

4. Ne vidd túlzásba!

Különösen stresszes időszakban könnyen előfordulhat, hogy annyira élvezed az edzést, hogy szinte folyton a hátadon pörögnél. Akár minden nap többször is sportolsz, miközben a szervezeted már kezd kimerülni a túledzettségtől. Ilyenkor ne feledkezz meg arról, hogy a pihenés legalább olyan fontos, mint maga az edzés.

Ha túl gyakran, magas intenzitású edzéseket végzel és rendszeresen túlhajtod magad, nem fogsz fejlődni, sőt szélsőséges esetben még az izomzatod is leépítheted. A magas nyugalmi pulzus, a rendszeres fáradtságérzet és a teljesítményed romlása intő jel. Ha ezeket tapasztalod magadon valószínűleg túlzásba vitted az edzést és ideje pihenned.

Tipp: Hogyha rendszeresen (heti 4-5 vagy akár több alkalommal) sportolsz mindenképpen érdemes egy héten egy napot teljesen passzív pihenéssel tölteni.

5. Törekedj a változatosságra!

Nyugodtan próbálj ki számodra teljesen új mozgásformákat, még akkor is, ha úgy érzed távol áll tőled. Lépj ki a komfort zónádból és ügyelj rá, hogy ne mindig ugyanazokat a gyakorlatokat és ugyanazt a terhelést válaszd. A szervezet gyorsan képes alkalmazkodni, ezért érdemes néha változtatni az ellenálláson. Te magad is érzed, hogy ugyanaz a gyakorlat, ugyanazzal a terheléssel egy idő után már nem okoz nehézséget számodra, ilyenkor váltani kell. Növelni a súlyt vagy beiktatni egy új gyakorlatot, vagy akár egy új mozgásformát. Például ha eddig mindig kézi súlyzót használtál, most válaszd inkább a gumikötelet, vagy akár a saját testsúlyodat. Így mindig lesz új kihívás, amivel az izmaidnak meg kell küzdenie és a fejlődés is sokkal látványosabb lesz.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Így lesz lapos hasad derékfájás nélkül!

6. Egyenletes terhelés

Tapasztalatom szerint azok, akik imádnak futni, biciklizni vagy táncolni, általában jóval kisebb motivációt éreznek a súlyzós edzések iránt, pedig mindkettőnek megvan a maga szerepe. Ha eddig csak cardio edzéseket végeztél, mindenképp iktass be legalább heti 1-2 súlyzós edzést, ha pedig a súlyzós edzéseket favorizáltad ne feledkezz meg a cardio jellegű mozgásokról sem. Így lehet az edzésprogramod igazán hatékony.

Az izomfejlesztő edzés ne azt jelentse, hogy végzünk pár guggolást és néhány hasizom gyakorlatot, hogy laposabb hasunk és kerekebb fenekünk legyen. Egyenletesen kell megdolgoztatni a testet. Minden izomnak megvan a párja (agonista – antagonista izmok), melyeket párhuzamosan kell fejleszteni ahhoz, hogy ne csak az alakod legyen formásabb, hanem egészségesebb, fittebb legyél, a tartásod pedig szebb legyen és megelőzz számtalan egészségügyi és mozgásszervi problémát.

7. A csoda időbe telik. Légy türelmes!

Tudnod kell, hogy az egészséges fogyás és a testformálás bizony lassú folyamat, ezért nagyon fontos, hogy ne várj csodás, hirtelen fogyást. Sajnos akármennyire is szeretnénk, nem lehet két hét, de még egy hónap alatt sem hirtelen 15-20 kg-t zsírból leadni. Ha ez így működne, mindenki karcsú lenne, de sajnos nem így működik. Szervezetünknek az edzések mellett kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra is szüksége van. Ha súlyproblémával küzdesz és akármennyit fogysz is, mindig visszahízol, biztos lehetsz benne, hogy az étrend amit alkalmazol nem megfelelő számodra.

Az egészséges és tartós fogyás alapja az étkezési szokásaink megreformálása, ehhez pedig mindenképpen érdemes dietetikus segítségét kérni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!