Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erre (is) figyelj oda, ha el szeretnéd kerülni a szívinfarktust!

Érdemes megtalálni az arany középutat az alvás terén is, mert csak az az igazán egészséges, az extrém kilengésekből baj lehet.

Rengeteget foglalkozik a tudomány azzal, hogy mi történik az emberi testtel, ha huzamosabb ideig nem kap elegendő pihenést, azaz ha nem alusszuk ki magunkat megfelelően. Azzal viszont még csak mostanában kezdtek el igazán törődni kutatók, hogy mi történik akkor, ha túl sokat alszik valaki. A vizsgálódások során kiderült, hogy nagyjából ugyanolyan negatív hatása van a túlalvásnak is, mint a kevés pihenésnek. Sőt, egy friss kutatás kimutatta, hogy a szívproblémák kockázatát mindegyik megoldás nagy mértékben növeli.

A Journal of the American College of Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túl sok és a túl kevés alvás is megnöveli a szívinfarktus kockázatát. Az eredmény úgy jött ki, hogy a Colorado Boulder-i Egyetem szakértői 461000 ember genetikai térképét, alvási szokásait és orvosi adatait nézték át a UK Biobank adatbázisából. A kutatók a 40-69 éves korú alanyokra koncentráltak, méghozzá olyanokra, akiknek korábban soha nem volt szívinfarktusuk.

Kiderült, hogy az ajánlott 6-9 órás alvásidővel rendelkező emberekhez képest a 6 óránál kevesebbet alvóknál 20 százalékkal megugrott a szívinfarktus esélye, a 9 óránál többet alvóknál ez az arány pedig 34 százalék volt.

A kutatók szerint az eredmény egyértelműsíti, hogy az alvásmennyiség nagy szerepet játszik a szívünk egészségében, és hogy ez mindenkire érvényes. A kutatás során minél tovább távolodtak az ajánlott 6-9 órától, annál drámaibbak voltak a különbségek: az öt óránál kevesebbet alvóknál például a szívinfarktus kockázata már 52 százalékkal növekedett.

A kutatásból az is kiderült egyébként, hogy a megfelelő mennyiségű alvás nemcsak azoknak jelent esélyt a szívinfarktus-mentes életre, akik egyébként genetikailag sem hajlamosak erre az orvosi problémára: azoknál is csökkentette 18 százalékkal az esélyét, akik örököltek szívbetegségre hajlamot. A szakértők szerint ez reményt adhat azoknak, akik genetikailag hajlamosak a szívinfarktusra: a megfelelő mennyiségű alvással lényegesen csökkenthetik az esélyét annak, hogy tényleg baj is történik.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!