Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így nevelhetsz egészséges példányokat a kiskertedben!

A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!

Néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak: az egyszerű vajas és zsíros kenyér sokunk gyerekkorához hozzátartozik, ami paradicsommal, vagy retekkel éteri magasságokba emelte az uzsonnát, vagy a tízórait. Az örömünket csak egy dolog tudta elrontani: a fás retek. Sokszor hiába tűnik egészségesnek a retek, csak akkor derül ki, hogy pudvás, amikor ennénk.

Így nevelj egészséges retket a kiskertedben

Ha mi magunk vetjük el a retket, arra ügyeljünk, hogy ne temessük mélyen a földbe: a kisebb gumójúakat elég 1-2 cm, a nagyobbakat épphogy egy kicsit mélyebben, 2-3 cm mélyre vetni. A sortávolságra is figyeljünk, ami körülbelül 20-25 cm legyen, a vetőtávolság pedig ideális esetben 5-6 cm.

Arra is ügyelnünk kell, hogy mennyit trágyázzuk és locsoljuk, ugyanis nagyban befolyásolják, hogy később milyen gumót növeszt a  zöldség. Téglásné Brázda Margit, kertész elmondása szerint jó vízellátású talajban kaphatunk jó minőségű retket:

„Fontos, hogy egyenletes legyen a vízellátás, mert így megelőzhetjük a retek kirepedését. Ha túlzásba visszük az öntözését, ha túl sok csapadék éri a zöldséget, könnyen pudvás lehet, kirepedhet.”

Ezt teheted kukacosodás ellen

A kertész hozzáteszi, hogy a kukacosodást vetésforgóval, talajfertőtlenítéssel és fátyol takarófóliával előzhetjük meg. Azaz minden évben egymást váltva ültessük a zöldségeket az adott földterületeken: a forgó lényege, hogy a különböző tápanyagigényű növények helyét évente változtassuk, hogy egy nagy tápanyagigényű növény ne merítse ki a földet néhány év alatt.

A kukacok ellen szórjunk talajfertőtlenítő granulátumot a földre, gereblyézzük bele, vagy vízzel hígítva locsoljuk meg a talajt, mielőtt veteményeznénk. Szintén jó megoldás a gyom és a kukacok ellen, ha a veteményezés előtt a talajt fátyol takarófóliával lefedjük, mivel a fólia segít nedvesen tartani a földet, megakadályozza a gyomok növekedését, és a kukacok sem tudnak áthatolni rajta. Fontos még, hogy a retek jól tűri a hideget, alacsony hőmérsékleten nevelve jó esély van arra, hogy egészséges zöldség fejlődik.

Erre figyelj, ha a boltban vásárolod a retket

A retek nemcsak finom, de gyógyhatásáról is régóta ismert: a tavaszi megfázáson, náthán könnyebben úrrá lehetünk, ha naponta elropogtatunk egy-két C-vitaminban gazdag retket. De akkor is jó szolgálatot tehet, ha az emésztésünket szeretnénk egy kicsit elősegíteni: nehezebb fogások, húsételek mellé a reteksaláta kifejezetten jó választás. Az enyhén csípős aromájú retek tökéletesen illik a tavaszi, nyári salátákba is, vagy nemes egyszerűséggel a vajas és zsíros kenyérhez harapva, így érthető, ha akkor sem akarunk róla lemondani, ha nincs kiskertünk.

Ha boltban vásároljuk a retket, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy pudvás zöldséget dobjunk a kosarunkba. Fogadjuk meg a kertész tanácsait:

  • csak friss lombú retket vásároljunk,
  • a retek külseje fényes, telt és kemény legyen,
  • a fakó színű, barna foltos, puha gumójú növény nem egészséges, kerüljük.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Sat, 2019-05-04 11:38

Kedves Petrás Gabriella! A retek nem fás, csak pudvás lehet. Nem akkor pudvás a retek, ha sok vizet kap, akkor csak kirepedezik. Pont ellenkezőleg, ha kevés neki a víz, vagy rendszertelenül öntözik, akkor lehet pudvás. Olyankor szivacsos lesz a közepe. A karalábé viszont lehet pudvás is, és fás is!