Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Étel a gyomorrontáson túl

Sokakkal előfordulhat, hogy az ünnepi összevissza evés-ivás gyomorrontás formájában bosszulja meg magát. Ha azonban jól építed fel az étrended, akkor gyorsan rendbe jöhetsz!

Elteltek az ünnepek, lassan vége a vendégjárásnak is, ilyenkor azonban meglehet a böjtje az összevissza evésnek, a túlevésnek. Lehet csak hasfájás, étvágytalanság, de akár az is megeshet, hogy gyomorrontással kell szembenéznünk karácsony után. Hogyan étkezzünk, ha még szilveszter előtt rendbe szeretnénk hozni az emésztőrendszerünket, milyen lépésenként építsük vissza a tápanyagokat, hogy ne essünk vissza, de mihamarabb visszatérhessünk normál étrendünkhöz?

Az étrendi terápia lényege, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre, az emésztőrendszert kímélve és a beteg állapotát figyelembe véve, lépcsőzetesen építjük vissza az egyes tápanyagokat.

1. lépés: a folyadékpótlás

  • Alapvető, nagyon fontos lépés, hiszen a hasmenéssel, hányással sok folyadékot vesztünk, amelyet ha nem sikerül megfelelően pótolnunk, akkor – különösen csecsemőknél, gyermekeknél, időseknél, betegeknél – fennáll a kiszáradás valós veszélye.
  • Hányás esetén nem az a kérdés, hogy mit együnk, hanem az a feladat, hogy ne együnk. A folyadékpótlást azonban amint lehet, kezdjük meg: lassan kortyonként igyunk, itassunk – csapvizet, szénsavmentes ásványvizet. Egy alkalommal kb. fél-1dl vizet kortyolgassunk el lassan, ezt ismételgessük. Mellőzzük a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztást, a szénsavas, rostos italokat, a tejet, mert ezek mind megterhelőek, és újabb hányást válthatnak ki!
  • Ha túl vagyunk az első lépésen és megmarad bennünk a víz, próbálkozhatunk világosra főzött, enyhén cukrozott teával, szűrt almalével.
  • Csecsemőknél és gyermekeknél a folyadékpótlás legszakszerűbb módja az ORS (szájon át adható folyadékpótlásra szolgáló oldat vagy por). Az ORS megfelelő arányban tartalmazza azokat az ionokat, amelyekre kiszáradásközeli állapotban a szervezetnek szüksége van. Gyógyszertárban kapható recept nélküli készítmény, felíratni sem szükséges, de ilyen esetben mindenképpen konzultáljunk gyerekorvossal.

2. lépés: a szénhidrátok visszaépítése

Ha már megmarad bennünk a folyadék és jobban érezzük magunkat, kezd visszajönni az étvágyunk, próbálkozhatunk az evéssel. A szénhidrátok beépítését keményítő tartalmú, nem puffasztó hatású, rostszegény élelmiszerekkel kezdjük. Ez konyhanyelvre fordítva pirítós kenyeret, pirított kiflikarikát, háztartási kekszet, sós ropit és (nem sajtos) sós perecet jelent. A sós ropogtatnivalókkal ráadásul két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a sóval pótoljuk a hányással, hasmenéssel elvesztett ionokat, a sós rágcsák után pedig megszomjazunk, tehát az elvesztett folyadékot is nagyobb kedvvel és eséllyel pótoljuk.

Az angol szakzsargonban „BRAT„-nak hívják ezt a szakaszt: „B”, mint banán (banana), „R„, mint rizs (rice), „A”, mint alma (apple), és „T", mint toast, azaz pirítós.

A szénhidrátbővítés során el kell jutnunk odáig, hogy már nemcsak kis kekszecskéket, katonákat fogyasztunk, hanem olyan fogásokat is, amelyek mindennapi ételeinket imitálják. Pl.:

  • Kerülhet a tányérra főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, almás burgonyapüré.
  • A magas pektintartalmú nyersanyagok (alma, sárgarépa, banán) segítik a felépülést, jótékonyan bevonják a gyomor- és bélnyálkahártyát, megkötik a méreganyagokat, és segítik azok ürülését.
  • Jó hatásúak még a nyáklevesek is. Riasztó nevük helyett inkább kásaként, zabpelyhes levesként, rizslevesként tartsuk őket számon! Ezek édes változatban is elkészíthetők akár banánnal, almával dúsítva.
  • Ügyeljünk rá, hogy nem mindenfajta szénhidrát, hanem csak a felsoroltak fogyasztása ajánlott! Ezúttal mellőzzük a nehezebben emészthető teljes őrlésű kenyereket, a különböző magokkal leszórt pékárukat.
  • Ne cukrozzuk agyon az ételeket, italokat annak reményében, hogy ezzel energiát viszünk be, a sok cukor megköti a folyadékot, és ezzel tovább fokozza a hasmenéses panaszokat!

3. lépés: a fehérjebeépítés

  • Ha a szénhidrátok fokozatos visszaépítése után is tünetmentesek maradunk, akkor az étlap tovább bővíthető fiatal állatok sovány húsrészeivel (csirke- vagy pulykamellel, nyúlhússal), halfilével, sovány tejtermékekkel (sovány túróval, natúr joghurttal).
  • A tej egyéni tolerancia szerint fogyasztható. Egy-egy hosszabb ideig tartó hasmenés után elképzelhető, hogy átmenetileg csorbát szenved a szervezet tejcukorbontó képessége.
  • Sajtokból a sovány sajtok kerüljenek a tányérra (light sajtok, light mozzarella, Tolnai sovány sajt stb.) mellőzzük a penésszel érő sajtokat (camembert, roquefort).
  • A zsíros tejtermékek (vaj, tejföl, tejszín) fogyasztásának még nem jött el az ideje, egyelőre alacsonyabb zsírtartalmú tejföl se kerüljön az ételbe!
  • A kínálat ebben a szakaszban panaszra már nem adhat okot. Hideg étkezésekkor fogyaszthatunk pirítóst sovány sonkával, selyemsonkával vagy sovány sajttal. A meleg ételek választéka is kibővült, jöhet a zöldségleves főtt csirkemellel vagy húsgombóccal, alufóliában sült almás csirkemell héjában főtt burgonyával, zabpehellyel sűrített parajpüré burgonyagombóccal, sütőzacskóban sült citromos halfilé főtt rizzsel.

4. lépés: a zsiradékok beépítése

  • A tápanyagok visszaépítésének utolsó lépcsőfoka a zsiradékbeépítés. Ezzel a szakasszal már átmenetet képezünk a normál étrendbe.
  • A kenyereket light margarinnal, csökkentett zsírtartalmú vajkrémmel vagy vajjal kenjük, egészen vékonyan.
  • Ételkészítéshez vajat vagy növényi olajat használjunk, de fele mennyiségben, mint ahogy korábban szoktuk.

A végeredmény

A sorrendiség pontos betartásával kiküszöbölhetjük a visszaesést. Az egyes szakaszok időtartama egyéni, a tünetek javulása határozza meg. Figyeljünk magunkra vagy a (kis)betegünkre! Csak akkor lépjünk tovább a követező „lépcsőfokra”, ha javulást tapasztalunk!

Hasmenéses, hányásos betegség esetén fontos, hogy tisztázzuk a kiváltó okokat! Nem szűnő panaszok, szélsőséges mennyiségű, gyakoriságú hányás, hasmenés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bezenyei Vitéz
Bezenyei Vitéz Tue, 2014-12-30 14:37

Csak részben értek egyet a fentiekkel. Aki elrontotta a gyomrát, annak nem szabad addig ennie, míg a gyomor, illetve a bélrendszer ki nem ürül. Folyadékpótlásra folyamatosan szükség van. A felépülés gyakran akár két napot is igénybe vesz. Nincs semmi gond, nem halunk bele, ha két napig csak könnyű ételeket veszünk magunkhoz. Nagyobb a gond, ha az alkohol is az előidéző okok között van. A "kutyaharapást szőrivel" mondás nem állja meg a helyét. Gyerekkoromban az anyám főtt krumplival etetett bennünket, ami nagyon jól bevált. Persze, embere válogatja, ki, mikor jön rendbe. Az ember sokszor nem normális. Ha egészségesnek érzi magát, mindent elkövet annak érdekében, hogy elmúljon ez a kellemes állapot!