Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ételek, amiknek te is a rabja voltál - diákkorunk ízőrzői

Mesesajt, különleges vagdalthús és camping sajt – gyerekkori emlékeink őrzői.

Régen sok olyan ételt ettünk, aminek pontos összetevőjét homály fedte, de még azután is ugyanúgy szerettünk, hogy megtudtuk miből készülnek. Van, amitől egyszerűen nem lehet eltántorítani egy magyart sem.

Mese sajt

A szocialista élelmiszeripar egyik legszürreálisabb teremtménye, a csokoládé és a sajt szerelemgyereke, a Mese sajt ketté osztotta az ország fiataljait. A Mese sajt iránt nem lehettél közömbös: vagy a rabjává váltál, vagy olyan messzire szaladtál tőle, hogy Hegyeshalomnál állítottak meg.

Ha a sűrített tej és a Limo a te gasztronómiai határaidat is kiszélesítette, a csokoládés sajt furán édeskés ízét még akár meg is szerethetted, sőt, az igazán elszántak párizsis vajas kenyérrel ették. A Mese sajt az iskolában is feltűnt időnként, amit az émelygők előszeretettel ajándékozták oda Mese sajt függő barátaiknak. Te szeretted a csokis sajtot?

Különleges vagdalthús

Sokan nemes egyszerűséggel csak gyíkhúsnak hívtuk a különleges vagdalthús konzervet, ami az építőtáborok, a kisdobos és úttörőtáborok, valamint a Magyar Néphadsereg élelmezésének oszlopos tagja volt.

Felvágottak házilag:


Felnyitásukhoz igen komoly kézügyesség kellett, mivel a konzervnyitó, amit mellé adtak, össze-vissza nyeklett, de svájci bicskával se perc alatt hozzájutottunk a magyaros és tavaszi ízesítésben is kapható konzervhez. A különleges vagdalthúsnak létezett sonkás változata is, ami állaga és színe miatt radírként híresült el a sorkatonaságot teljesítők körében.

Camping sajt

A kempingezés gyerekkorunkban legalább annyira magától értetődő nyaralási alternatíva volt, mint az, hogy a zsemlébe másnapos fasírozottat tettünk. Ezen az egyetemes gondolkodáson alapuló kultúra hívta életre a camping sajtot is, ami a nosztalgikus életérzés egyik alappillére.

A krémsajt szakszerű felbontása sok gyakorlást igényelt: amatőröknél mindig végig repedt a csomagolás, de az igazi profik határozott és gyors mozdulattal képesek voltak apró lyukat ütni a fólián, amin keresztül aztán a szánkba nyomtuk a krémes sajtot. Persze, kenyérre kenve, paradicsommal, vagy szendvicsben is rettentő finom volt, és még ma is imádjuk.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!