Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a két legfinomabb és legegyszerűbb zöldborsófőzelék-recept (szerintünk)

Ezen a héten zöldborsófőzeléket készítünk, ehhez pedig oldalunk két legfinomabb receptjét hoztuk el. Félsz a lisztes rántástól? Akkor mutatunk egy új sűrítő technikát!

Valljuk be, kevés olyan kezdő szakács van, aki főzelékek elkészítésével kezdi meg karrierjét a konyhában. Őszintén nem csodálkozunk ezen, sok fiatalnak ugyanis nem a főzelékes ebédek a kedvenc gyermekkori emlékei, hamarabb kezdünk el kísérletezni a sült csirkével, a rántott hússal, de még a sokak számára mumusnak vélt húslevest is hamarabb készítjük el, mint a főzeléket. 

Pedig a főzelékek nemcsak egészségesek tudnak lenni, de elképesztően finomak is. Amennyiben tudunk, jó, ha friss alapanyagokkal dolgozunk, minden másra ott vannak a befőttes vagy a fagyasztott zöldségek. Bár a zsenge zöldborsó szezonján már túl vagyunk, zöldborsófőzeléket az év bármelyik napján tudunk főzni. Nem is akármilyet, isteni finomat! 

1. Az alaprecept

Sokan félnek a lisztes rántás készítésétől, mi azonban arra biztatunk titeket, vágjatok bele bátran, ha elsőre nem is jön össze, a második próbálkozás már tuti sikeres lesz (és csomómentes)!

Amire szükséged lesz (két adaghoz): 500 g zöldborsó, 10 evőkanál olívaolaj egy kis tálba, 500 ml víz, 1 csipet só, 2 evőkanál finomliszt, 200 ml tej, 1 evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyem (friss)

4 evőkanál olívaolajat egy kisebb fazékban megmelegítünk, beleöntjük a borsót, csipet sóval ízesítjük. 1-2 percig az olajon kevergetve pároljuk, majd hozzáöntjük a vizet, lefedjük és kb. 5 percig főzzük.
 
Ezalatt a maradék olajból és a lisztből világos rántást készítünk. A borsó főzőlevéből pár kanálnyi vízzel felengedjük a rántást, majd a tejjel felhígítjuk, és csomómentesre keverjük.
Hozzáöntjük a borsóhoz a már folyós rántást, és összeforraljuk. Ekkor tesszük hozzá a cukrot, majd a legvégén az apróra vágott petrezselymet.
 
Összekeverjük, és kész is van. Ugye, hogy egyáltalán nem nehéz? 
 
2. Ha nem akarsz rántani... 
 
Íme egyik kedvenc receptünk Szatmári Feritől, amelyhez kókuszkrémet ajánlunk: 
 
 
Ennek a főzeléknek teljesen más ízvilága lesz, mint a klasszikus/menzás változatnak, legalább egyszer azonban érdemes kipróbálni, mert 100%, hogy imádni fogod! 
 
Hozzávalók: 1,2 kg mirelit zöldborsó, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál napraforgó olaj (3+1 evőkanál.), 1 közepes db vöröshagyma (finomra aprítva), 2 gerezd fokhagyma (aprítva), 2 cm gyömbér (reszelve), 3 dl alaplé (vagy víz), 20 dkg kókuszkrém (2 dl), 2 csokor petrezselyem, só ízlés szerint, frissen őrölt bors ízlés szerint, 10 dkg frankfurti virsli (2 pár), chili ízlés szerint
 
A vajat közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, és 3-4 percig pároljuk.
 
Reszelt gyömbért és fokhagymát adunk hozzá, amivel további fél percig pirítjuk. Ráborítjuk a borsót, átkeverjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Forrástól számítva 6-8 percig főzzük.
 
Az egyharmadát a petrezselyemmel összepürésítjük, majd visszakeverjük az alaphoz.
 
Összeforraljuk a kókuszkrémmel, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fűszerezzük, majd rátesszük a kimert főzelék tetejére, és már tálalva is az isteni kókuszkrémes zöldborsófőzelék! 
 
Ez is érdekelhet:
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!