Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez most a világ legerősebb paprikája

Egy dél-karolinai farmer, Ed Currie termeli azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely az egész világon is a legerősebbnek számít.

Carolina Reaper azért is számít a legcsípősebbnek, mivel egy-egy jól sikerült darabja elérte a 2,2 milliós Scoville csípősségi egységet (SHU = Scoville Hot Unit) – olvasható az agrarszektro.hu-n.

A világ fejlődik, hiszen öt éve a Guinness World Records szerint a világ legerősebb paprikája a Naga Viper chili volt, amelynél 1,382 milliós Scoville-egységet mértek. Csak összevetésül: a paprikaspray ereje 5000, a magyar paprikáké pedig 2500 körül van a Scoville-skálán, bár őszintén szólva nagyjából ez az a határ, amikor nem csak a kapszaicin „ízét” lehet érezni, hanem mindazokat a zamatokat is, amelyek oly finommá teszik a paprikás ételeinket.

Ed Currie mániákus: a Carolina Reaper ugyanis a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye. Így viszont a farmer azzal büszkélkedhet, hogy létrehozta a legerősebb fajtát. Igaz, igyekeznie kellett, mert Trinidad és Tobago őshonos büszkesége, a csak néhány éve felfedezett Moruga Scorpion SHU csúcsértéke 9 ezerrel haladja meg a 2 milliós egységet.

Ha bírod a csípőset, ez is érdekelhet!

Így készül a világ legnépszerűbb csiliszósza

(via blog.syngenta.hu, agrarszektor.hu)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!