Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a térkép megmutatja, hol kapod a legjobb kenyereket az országban

Néhány fiatalnak köszönhetően nem kell többé kétségbeesetten keresni egy finom pékséget, a Kovásztérkép alkalmazással ugyanis bárhol legyünk, megtaláljuk a legjobb kenyeret!

A NextLeap nevű fejlesztőcsapat komoly fába vágta a fejszéjét akkor, amikor úgy döntött, igazi hiánypótló térképet fejleszt ki a finom, minőségi kovászos kenyér rajongóinak. 

Simon Marcell, a Kovásztérkép megálmodója nagy rajongója a kovászos kenyérnek, elmondása szerint éveken keresztül kereste azt az ízélményt, melyet gyerekkorában a zalaegerszegi Kullai pékségben kapható kovászos cipó adott neki. 

,,Felnőtt koromra se értettem, hogy lehet, hogy eláll a kenyér egy hétig, és fantasztikus íze van, miközben bármelyik másik kenyér messze elmarad tőle minőségben és tartósságban. Sok kutatómunka után találtam rá a kovászos kenyérre, és a vadkovász fogalmára, majd kb. fél évvel ezelőtt elkezdtem itthon kenyeret sütni" – mesélte nekünk Marcell, aki a KovászLabor nevű Facebook csoport segítségével még közelebbről megismerhette a kovászolás rejtelmeit és azokat a pékségeket, amelyekben kizárólag kovászolással készítenek pékárukat. 

,,Nyáron viszont a szokásos kenyérsütős postok mellett megjelentek azok a kérdések is, hogy „XY városban nyaralunk, nem tudtok a közelben vadkovászos pékséget?”. És ilyenkor mindig ajánlgatták egymásnak a tagok a jobbnál jobb pékségeket, viszont a sok poszt között ezek mindig elvesztek, és újra és újra jöttek ezek a kérdések. Ekkor gondoltam rá, hogy kellene egy olyan oldal, ahol nem csak szövegesen fel vannak sorolva a címek/nevek, hanem egy térkép, amin a hozzánk legközelebbi pékségeket könnyű megtalálni."

Így született meg a Kovásztérkép ötlete, melyet Marcell és designer kollégája, Stenszky Örs alig több, mint két hét alatt megtervezett, és el is indított. A fejlesztők célja az volt, hogy a közösség erejének segítségével egy olyan térkép jöjjön létre, amelyen Magyarország (és a környező országok) legmegbízhatóbb és legjobb minőségű kovászos pékségei jelennek meg, így megkönnyítve mindenki számára a keresgélést. 

Az oldalra bárki felregisztrálhatja az általa választott pékséget, értékelheti őket sőt, azt is jelentheti, ha valamelyik pékségben kovász helyett élesztővel dolgoznak (Marcell szerint sajnos elég sok helyen próbálják megtéveszteni a vásárlókat). Az oldal használata mindenki számára ingyenes, a jövőben pedig még rengeteg módon szeretnék fejleszteni az applikációt:  

,,Szeretnénk minél több kényelmi funkciót, részletesebb leírásokat a helyekről, és esetleg olyan irányba is tovább menni, hogy akik kovászos kenyér sütéssel akarnak foglalkozni, őket támogassuk: pl. hol lehet kapni a legjobb liszteket (mert sajnos nem lehet minőségi lisztet kapni minden boltban, főleg nem szupermarketekben). Illetve ha továbbra is jelentős lesz a látogatók száma, és lesz rá igény, akkor önálló mobilalkalmazást is készítünk belőle." 

A Kovásztérkép működését és fejlesztését ide kattintva akár Te is támogathatod, remélhetőleg pedig ebből a kezdeményezésből egy igazán nagy és hasznos megmozdulás fejlődik ki a későbbiekben, amely még több emberrel szeretteti meg a kovászolás világát. 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lez
lez Tue, 2019-09-03 01:43

Wow! Ez ám a spirit! Támogassuk, ami jó!