Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a tökéletes palacsinta titka! Nemcsak gyakorlat kérdése, a fizika is közbeszól!

Szeretnél szép, egyenletes, vékony palacsintát készíteni? Itt az ideje megismerned a palacsintasütés titkát!

A tökéletes palacsinta nemcsak a gasztronómia iránt rajongókat foglalkoztatja, hanem a fizikusokat is. A csomómentes palacsinta kérdése a tudósokat sem hagyta nyugodni.

A tökéletes palacsinta tudományos szemmel

A tökéletes palacsinta készítéséhez nélkülözhetetlen a jó palacsintasütő, aminek a kialakítása kellőképpen lapos és vékony. Fontos, hogy a hőt egyenlő arányban oszlassa szét, ellenkező esetben a palacsintánk rossz lesz. De mi van akkor, ha eszed ágában sincs lecserélni a régi serpenyőt? A tudománynak erre is van megoldása.

Egy tudományos folyóiratban, a Physical Review Fluids-ban közzétett tanulmányban 2 fizikus ismertette a csomómentes palacsinta titkát. Matieu Sellier, az új-zélandi Canterbury-i Egyetemen professzora és egyben aggódó férj, aki a feleségének panaszolta el a bánatát, miszerint nem tud csomómentes palacsintát készíteni. A feleség a folyékony tészta dinamikájában látta a megoldást, így Matieau egy francia fizikussal, Edouard Boujo-val együttműködve nekiveselkedett a probléma megoldásának.


A megoldás

A fizikusok elmondása szerint a tökéletes palacsintakészítéshez figyelembe kell vennünk a folyadékréteg kölcsönhatását a forró serpenyővel. Amikor a palacsintatészta még folyékony, a serpenyő közepére koncentrálódik, majd amikor elkezded forgatni a serpenyőt, a gravitációnak köszönhetően szétfolyik, azonban semmiképp sem kivitelezhető a mozdulat úgy, hogy a tészta egyenletes legyen, hiszen közben már sül. De a két fizikus szerint ezt egy nyolcast formáló, forgó mozdulattal – ami a serpenyő tengelye mentén történik – némiképp kiküszöbölhetjük. Íme, a tudományos magyarázat:

„Az optimális palacsintához először csorgasd a tésztát a serpenyő közepére. Ezután hirtelen döntsd meg a serpenyőt az egyik oldalra, hogy a tészta egészen a szélig terjedjen. Tartsd továbbra is ferdén a serpenyőt, majd forgasd tovább a teljes felület kitöltéséhez. Enyhén megbillentve a serpenyőt forgasd tovább, amíg a tészta minden lyukat ki nem tölt."

A technikát forradalminak ugyan nem neveznénk, és nem tudjuk mennyi időt töltöttek a kutatásba elmélyülve, de az biztos, hogy ez volt életük legízletesebb kísérlete.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!