Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez történik veled, ha egy hónapig odafigyelsz a szénhidrátbeviteledre

Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy csökkentik a szénhidrátbevitelüket. Mi egy hónapig kipróbáltuk - olvassátok a tapasztalatainkat!

Még tavaly novemberben vágott bele a szerkesztőségünk néhány tagja különféle kihívásokba. Én és Gyuri kollégám nem ettünk húst egy hónapig – tapasztalatainkról ebben a cikkben olvashatsz többet -, Nóra, Gábriel, Gréti, Petra és Zsófi pedig a manapság oly népszerű szénhidrátdiétát próbálták ki.

A diéta alapjai

Leginkább 160 g-os diéta néven találkozhattatok ezzel az étrenddel, amely elsősorban a fogyni vágyók, illetve az inzulinrezisztenciával élők körében népszerű. Bár a nevében szerepel, hogy napi 160 g szénhidrátot tartalmaz, azt fontos leszögezni, hogy nem mindenkinek ennyire van szüksége – a napi szénhidrátbevitel (ill. energia-, zsír-, fehérje-) több tényező függvénye.

A meghatározott szénhidrátmennyiség mellett kiemelten fontos, hogy a megfelelő szénhidrátok alkossák az étrend egyik pillérét. Ezek a szénhidrátok az ún. összetett- vagy közismertebb nevükön a lassan felszívódó szénhidrátok.

Kollégáim az egy hónapos kihívás során elsősorban erre koncentráltak: elhagyták étrendjükből az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat: nem fogyasztottak cukrot, cukros ételeket, fehér lisztet, -rizst, süteményeket, édességeket stb.

Lássuk, ki hogy boldogult a kihívással és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az egy hónap alatt!:

  • A résztvevő kollégák közül hárman jelentettek fogyást a 4 hét alatt, a másik két kollégának nem változott a testtömege,
  • szintén hárman jelezték, hogy jobb lett a közérzetük, 
  • és mindannyian úgy érezték, hogy jobb lett az energiaszintjük – azaz hatékonyabban tudták ellátni napi teendőiket,
  • két ember kivételével a többiek úgy érezték, hogy sikerült változatosabbá tenni az étrendjüket is.

A visszajelzések alapján mindannyian jóérzéssel zárták ezt a kihívást, és többeknél is megfogalmazódott, hogy ezt az odafigyelést hosszabb távon is szeretnék megtartani. Ha nem is úgy, hogy teljesen kizárják az étrendjükből akár a fehér kenyeret, akár a fehér rizst – hanem inkább úgy, hogy ezeket csak alkalmanként fogyasztják, illetve pl. a kenyér esetén csak a jó minőségű – pl. kovászos – kenyeret emelik vissza a menüjükbe.

Az is egyértelműen kiderült a 4 hét alatt, hogy ennyi idő azért kevés az igazi „életmódváltáshoz”, a régi berögzült szokások levetkőzéséhez. A megfelelő étrend tervezést, készülést, gyakran otthoni előre főzést igényel – ezeknek a tevékenységeknek pedig meg kell találni az idejét a hétköznapi rutinban.

Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy nem lehetetlen a feladat sok munka és család, utazások mellett sem, és hogy már egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünkért, mindennapi jobb közérzetünkért. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy próbáljátok ki bátran ti is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!