Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek 2020 kertészeti trendjei és kedvenc növényei

A növények térhódításának 2020-ban sincsen vége, sőt! De milyen trendek lesznek a legmenőbbek? Mutatjuk!

Nem tudom, ki hogy van vele, de ebben a rettenetesen szomorú téli időben azon kívül, hogy igyekszem minél több növénnyel körbevenni magam az  otthonomban, rendületlenül szeretném, hogy jöjjön a tavasz, és belevethessem magam egy kis kertészkedésbe. Mondjuk nekem erre csak a balkonon van lehetőségem, irigykedem is a kertes megoldásokra. Már írtunk róla, mi lesz 2020 slágernövénye, most pedig a Sokszínű vidék adott hírt róla, hogy a Country Living közzétette többek között a legmenőbb kertészkedéssel kapcsolatos trendeket. is.

A Királyi Kertészeti Társaság, vagyis a Royal Horticultural Society (RHS) listájából most kiderült, hogy a fókuszban idén a fenntartható megoldások és a nagyra nőtt szobanövények viszik majd a prímet, és hoznak jókedvet a mindennapjainkba. 

Íme az 5 vezető irány, ami a növények frontján tarolni fog:

1. Gigászi méretek

Vonzzák a tekintetet és tisztítják a levegőt az óriási méretű szobanövények, így vélhetőleg egyre több lakás ékeként látjuk viszont a hatalmas, nagy levelű, páratlan mintázatú és színvariációjú delikvenseket. Az alokázia vagy a monstera épp ilyenek, ezekkel nem lőhetünk mellé, ha szeretnénk beszállni a trendbe, de persze a kisebb növényeket is legalább olyan nagy odaadással gondozhatjuk idén is. 

2. Fenntartható talaj

Reményeink szerint hazánkat is eléri a remek kezdeményezés, ami az Egyesült Királyságban mindenhol érvénybe lép, vagyis az, hogy kertészkedéskor komposztált zöldhulladékot, és a növények talajának fenntartható verzióit részesítik előnyben a gondozás során, és kiemelt figyelmet fordítanak a talajszerkezet megóvására is.

3. Hódít a ’80-as évek

Régről ismert és szeretett növények élik reneszánszukat, köszönhetően pazar színgazdagságuknak. A nemesia és a diascia is újra uralomra törnek, ez egyaránt köszönhető a küllemüknek, az édes illatuknak és a hosszú virágzási időnek. Ezért a szigetországban arra számítanak, ezek fogják meghódítani a kerteket. Így a hasonló tulajdonságú régen kedvelt fajok kerülhetnek előtérbe. 

4. Csak természetesen!

A briteknél folyamatosan keresik a megoldást arra, hogy kerüljék a különböző növényvédő szerek és mesterséges kemikáliák használatát. A környezettudatos fellépés mindannyiunk közös érdeke, amit a kertészkedéshez kapcsolódóan mi is kamatoztathatunk, ha kiskertünk élővilágát segítjük. Madáretető okos használatával vagy méhhotelekkel gondoskodhatunk róluk is. 2020 a komposzthalmok éve lesz!

5. Benned van a kiskertész! 

A zero waste életmód egyre nagyobb teret hódít nálunk is, így 2020-ra még nagyobb figyelmet szentelhetünk annak, hogy saját házunk táján termesztjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, csökkentve a felesleges hulladékhalmozást. Bab, borsó, csilipaprika, mind viszonylag egyszerű, és a fűszernövényekkel sem lőhetünk mellé –c készítsünk saját veteményest!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!