Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek voltak nagyanyó kedvenc süteményei - nektek melyik a befutó?

A sparheltben sült kuglóf és a menzás tea legjobb barátja, a tekerős keksz a békebeli ízek koronázatlan császárai. Neked melyik retro süti volt a kedvenced?  

Nagyi egyszerű süteményei ugyan külcsínben meg sem közelítik a mostani tortacsodákat és a szebbnél szebb süteményeket, de az ízüket még ma is imádjuk!

Gurábli, a retro teasütemény

Guráblit nagymamánk nagymamája is készített már, és ugyan azóta sokféle recept napvilágot látott, egyben mindegyik közös volt: nagyon gyorsan elfogyott. Mivel ez a sváb sütemény sokáig eláll, laktató és gazdaságos, régen ezt vitték a férfiak vadászatra, hosszabb útra, de a gurábli megjárta a frontvonalat is. Később a háziasszonyok általában karácsony környékén sütötték, de az év bármely szakában rekord gyorsasággal eltűnt az alföldi porcelántányérokról.

Ezt imádtátok!

TOP 10 retró menzakaja – ezeket ettük régen...és még ma is

Kuglóf – a legfinomabb uzsonna

Habár a kuglóf körül olyan legendák is keringenek, amelyek szerint a formáját a Betlehembe látogató három királyok turbánja ihlette, annyi biztos, hogy már az 1500-as években ismert és kedvelt sütemény volt. Eleinte főleg Kelet-Európában és a német ajkú településeken hódított, de később uralma alá vonta az egész világot. Gyerekkorunkban létezett barázdált és sima felületű, kakaós-vaníliás és mazsolás is. Ha korán és gyakran nyitogattuk a sütő ajtaját, a közepe jó eséllyel beesett, így nagy önuralomra volt szükség, ha megéreztük az illatát. Az omlós kuglóf kakaóval igazi reggeli finomság volt, de uzsonnára is remek alternatívát jelentett.

Tekerős/Darálós keksz – minden alkalomra

A tekerős keksz, vagy más néven a darálós keksz az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb találmány. A húsdarálóra szerelhető formákon kitüremkedő tészta sokáig elállt – volna, ha titokban nem járt volna rá minden családtag. A tekerős keksz finom volt teával, még jobb házi tejjel, kakaóval pedig egyenesen verhetetlen volt. Ez a sütemény remek vendégváró, még jobb nassolni való, és a tésztáját szinte bármivel feldobhatod: citromhéjjal, fahéjjal, kakaóporral vagy kókuszreszelékkel. Te melyik változatot kedveled?

És ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!