Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezekre a napokra nagyon figyelj oda! Márciusi népi babonák, hagyományok

Márciushoz, azaz böjtmás havához számos népi hagyomány és babona kapcsolódik. Ezek a napok alkalmasak a gyümölcsfák oltására, veteményezésre és a gyerekáldásra.

A különböző időjárási és természeti megfigyelések régen alapjául szolgáltak a dugványozáshoz, a faoltáshoz, és a földmunkákhoz. Őseink a tavasz első hónapját a kikelet havának nevezték, amikor a természet felébred a téli álmából.

Március 18.

A meteorológiai tavasz kezdetéhez az egyik legismertebb mondásunk tartozik, ami felmenőink megfigyelésén alapul, és azóta is előszeretettel használjuk: Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget. Vagy: Sándor, József, Benedek, zsákkal hozza a meleget, szekérrel a hideget. Azaz ha március 18-án és az utána következő napokon meleg, napsütéses idő van, nem kell sokat várni a tartós jó időre sem, és a nyár is forró lesz. De ha ilyenkor hűvös az idő, jó eséllyel egy ideig még rajtunk marad a kabát, és az ősz is hosszú, csapadékos lesz. Ha Sándor napján szép az idő, jó termésre számíthatunk.

Március 19.

Március 19-én Szent Józsefet ünnepeljük, aki az iparosok, munkások védőszentje. Ezen a napon a mondás szerint egy ácsnak sem szabad dolgoznia, mert szerencsétlenséget hozhat rá. Szent József előtt tisztelegve az iparosok Dunaszerdahelyen saját céhes zászlóik alatt mentek a templomba, ahol imádkoztak, gyóntak és áldoztak.


A hagyomány szerint József nap előtt kell a hagymát eldugványozni, hogy szép, gerezdes legyen, az árpát pedig szigorúan József napja után szabad csak elvetni. Erre a napra jósolták a fecskék hazaérkezését, és a méhészek március 19-én engedték ki a méheiket, hogy amire beindul a virágzás, és megkezdődik a pollen begyűjtése, a mézkészítés, a méhek megerősödjenek.

Március 21.

Nursiai Szent Benedek napja, ami végleg eldönti, milyen időre számíthatunk az elkövetkező hetekben, hónapokban: ha dörög és villámlik, száraz nyárra számíthatunk. Ha a 3 nap alatt, azaz 18-tól 21-ig összességében meleg van, a nyár is forró lesz. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon szentelik meg a zsírt és a fokhagymát, azok képesek lesznek minden betegséget meggyógyítani.

Március 25.

A keresztény tanítások szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napján kapta Szűz Mária az angyali üzenetet, azaz március 25-én fogant Jézus a Szent Lélektől. De Jakab evangéliuma alapján ezen a napon történt a világ teremtése, és Jézus kereszthalála is. Ez a nap a gazdasági munkákhoz is szervesen kapcsolódik: a gazdák ezen a napon oltják be a gyümölcsfáikat, hogy azok szép termést hozzanak, a fák pedig egészségesen fejlődjenek.

Ezeket olvastad már?

via és via 
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!