Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért (is) fogysz nehezebben 40 fölött

Egy friss kutatás alátámasztja, hogy egy bizonyos kor után tényleg nehezebb fogyni.

Valószínűleg sokan tapasztaltuk már, hogy ahogy öregszünk, egyre többet küzdünk a súlyunkkal, egyre könnyebben csúsznak fel a kilók. Svéd kutatók most egy új folyamatot vizsgáltak, kutatási eredményeik szerint nem csak az anyagcserénk lassul az évek múlásával, hanem az úgynevezett lipidforgalom is. Ez a jelenség akár meg is magyarázhatja, hogy ugyanolyan étkezés és ugyanannyi mozgás mellett miért hízunk mégis az évek múlásával.

A lipidforgalom a szervezünk zsírraktározási folyamatának egy mérőszáma. Azt mutatja, hogy a zsírsejtekben milyen gyors a zsírok tárolásának körforgása – azaz a tárolás, majd a felszabadulás változása. Amíg fiatalok vagyunk, ez a forgalom gyorsabb, könnyebben olvad le rólunk a felesleg, míg idős korban lényegesen lelassul – legalább is ez derült ki a svéd Karolinska Institutet kutatásából, ami a Nature Medicine tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatáshoz 54 férfi és nő zsírsejtjeit tanulmányozták 13 éven keresztül. A vizsgálat során kiderült, hogy a lipidforgalom minden alanynál lecsökkent, függetlenül attól, hogy ez alatt az idő alatt valaki fogyott vagy hízott. Azoknál esetében pedig, akik nem csökkentették a kalóriabevitelüket az évek során, átlagosan 20 százalékos súlynövekedés jelentkezett.

A kutatók ugyanígy megfigyelték a lipidforgalmat 41 olyan nőnél is, akik a fogyásuk érdekében műtéten estek át. 4-7 évvel a műtéteket követően az derült ki, hogy azoknak sikerült megtartaniuk az elért fogyásukat, akiknek a műtét előtt alacsony volt a lipidforgalmuk, mert náluk az új életmóddal sikerült fokozniuk ezt az aktivitást.

Korábbi kutatások szerint a lipidforgalom felgyorsítására jó módszer a rendszeres mozgás. Ezt az állítást ez a kutatás is megerősíti, illetve kiegészítik azzal, hogy a fogyást segítő műtéteket követően is tartósabb testtömeg-megtartást lehet elérni, ha az alanyok rendszeresen mozognak. A kutatók remélik, hogy az eredmények segítenek majd új módszereket találni a globális problémává váló elhízás gyógyítására.

A fentiekkel kapcsolatban azt érdemes megjegyezni, hogy ez a kutatás elég kis résztvevőszámmal készült, így messze menő következtetést nem lehet belőle levonni. Azt nem vizsgálták a kutatók, hogy idős korra a különböző betegségek hogyan befolyásolják a lipidforgalmat, ahogy azt sem, hogy megállapítható-e egy nagyjából egységes életkor, amikor a lassulás elindul.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!