Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért kell MINDENKÉPP elkerülnöd a pálmaolajat...és még a testápolódban is ott van!

Talán már te is hallottál a pálmaolaj körüli éles vitákból valamennyit: a világ legtöbbet használt növényi olaja súlyosan veszélyezteti bizonyos állatfajok élőhelyét.  

Amikor a pálmaolajról olvasol blogokon, gasztro- vagy híroldalakon, biztos, hogy a cikkekben kételyek merülnek fel a használatával kapcsolatban, ugyanis ez a világon az egyik legvitatottabb alapanyag az egészségünk és környezetünk szempontjából is.

Ezt láttad?

7 MENTES-blog, amit mi is követünk – inzulinrezisztenseknek, cukor, tej vagy glutén nélkül élőknek

A pálmaolaj az egyik legváltozatosabban használható olaj, amit az afrikai olajpálma gyümölcséből nyernek. A korábban csak Afrikában őshonos fa mára Észak- és Dél-Amerikában és Ázsiában is megtalálható, sokoldalú felhasználhatósága az egész világon népszerűvé tette. Nagyjából azonos módon használják sütéshez-főzéshez az ázsiai országban, mint nálunk a sima napraforgóétolajat. A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd marad, ellenáll az oxidációnak, magas hőmérsékletre hevíthető, hosszabban eltarthatóak vele a termékek. Ott van mindenben: ételekben, rúzsokban, krémekben, szappanban, margarinban, instant levesekben stb.

Éppen ezen tulajdonságai miatt a pálmaolaj iránti kereslet világszerte hatalmas, az élelmiszer- és kozmetikaipar óriási mennyiséget hasznosít belőle. Az emberi egészségre gyakorolt hatásáról is megoszlanak a vélemények, magas telített zsírsavtartalma miatt káros is lehet, de kiegyensúlyozott, változatos étrend esetén nem emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Sőt, E-vitaminban gazdag, így antioxidáns sejtvédelmet is nyújt.

A pálmaolajjal a legnagyobb baj az, amit ipari termelése a természetnek okoz

Az olajpálmák viszonylag sokáig, akár 28-30 évig is élnek, és elég nagyra is nőnek. A terméséből készül a pálmaolaj, viszont ha a fák túl magasra nőnek, ahol már nagyon macerás szüretelni a termést, ekkor egyszerűen kivágják őket, hogy legyen terület a fiatalabb fáknak.

Ez számos állatfajnak jár végzetes következményekkel, akiknek veszélybe kerül a természetes élőhelye. Ahhoz, hogy az iparág lépést tartson a hihetetlenül nagy kereslettel az olcsó olajra, folyamatosan pusztítania kell az esőerdőket. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb vesztese az orángután, a faj legalább 100 ezer példánnyal lett szegényebb az elmúlt 16 évben, de az elefántok, orrszarvúak, tigrisek is veszélyben vannak.

A WWF szerint az esőerdők felszámolása, ültetvényekké alakítása nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, különösen a vele járó szén-dioxid-kibocsátás. Mit tudunk akkor tenni egyénileg, ha egyszer annyi mindenben benne van a pálmaolaj?

Egyénileg úgy tehetsz a legtöbbet, ha elolvasod a megvásárolni kívánt termék összetevőlistáját, és elkerülöd a pálmaolajat tartalmazó termékeket.

Az alábbi elnevezéseken találkozhatsz vele az Ingredients szó alatt:

- Hydrogenated Palm Oil
- Palm Kerner Oil
- Palmolein Oil
- Palm Oil Aminopropanediol Esters
- Elaeis Guineensis (African Oil Palm) Oil
- Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil
- Elaeis Guineensis (Palm) Oil
stb.

2004-ben megalakult a Fenntartható Pálmaolaj-kitermelés Kerekasztala (Roundtable of Sustainable Palm Oil, azaz az RSPO), a megoldás tehát nem feltétlenül csak a pálmaolaj bojkottálásában rejlik. Az RSPO best practice-ek, azaz bevált, legjobb gyakorlatokra kényszeríti az iparági szereplőket. A cégeknek tudniuk kell, hogy hogyan, kicsoda és hol termelte meg a termékeikben felhasznált pálmaolajat. Az Egyesült Királyság 2012-ben ismerte fel a problémát és annak súlyos következményeit a társadalomra és a környezetre, ezért 2016-ra már a teljes pálmaolajimport 75%-át fenntartható forrásokból fedezte.

A változás, mint mindig, rajtad is múlik! Kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket, vásárolj fenntartható forrásból, írj a nagyvállalatoknak, vagy éppen a kedvenc márkádnak, hogy váltson fenntartható forrásból származó pálmaolajra.

Ezeket láttad?

via Independent és WWF
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!