Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért kérnek el 1600 forintot egy kiló spárgáért

Alig tart pár hétig a szezonja, frissessége és különleges ízvilága miatt viszont egy kisebb vagyonba kerül a spárga. Hogy miért? 
Ára miatt szinte egyáltalán nem mondható a spárga olyan alapanyagnak, amiért csak úgy kapkodnak az emberek. Hiába van itt lassan a szezon vége, a spárga kilója sok helyen még mindig nem megy 1600 forint alá, sokszor még az sem meglepő, hogy ezer forintért is csupán fél kilót kapunk. 
 
 
A spárga termesztése egyáltalán nem olcsó mulatság, derül ki az nlc.hu cikkéből, amelyben egy spárgatermesztésre szakosodott egykori termelő, Marosi Rita mesélt a növény termesztésének körülményeiről. 
 
Mint kiderül, az évelő növény csak a telepítést követő harmadik évben fordul termőre, addig csak a helyet foglalja a földön, nincs belőle semmilyen bevétel. A földet ez idő alatt folyamatosan trágyázni kell, a spárga ugyanis nagyon nitrogén-igényes növény, a talajt pedig legalább négyszer kell fellazítani ahhoz, hogy szép szálak nőjenek a későbbiekben. 
 
 
Az nlc.hu cikkében leírtak szerint a spárga általában szabadföldön terem meg, nagyon érzékeny mind a hőmérsékletre, mind pedig a csapadékra. Tavasszal a talaj hőmérsékletének legalább 3-4°C-osnak kell lennie ahhoz, hogy a növény ne fagyjon meg, ha pedig nincs eső, akkor öntözés szükséges, ami szintén pénzbe kerül. Bár sok kártevője nincs a spárgának, időnként azért permetezni is kell a növényeket. 
 
Marosi Rita szerint az értékesítés sem könnyű, hiszen a spárga tárolásához hűtőre van szükség. A spárga Magyarországon még új, kevésbé elterjedt vagy népszerű növények közé tartozik, nincs olyan jól megszervezett értékesítési útvonala, mint a klasszikusnak számító zöldségeknek és gyümölcsöknek, többek között ez az oka annak, hogy nem kapható akármelyik zöldségesnél. 
 
 
Belátható időn belül arra sincsen nagyon lehetőség, hogy a termés vége után a termőföldön valamilyen más növényt kezdjenek el termeszteni, hiszen a spárgaföldön 12-15 évig csak spárga terem, semmi más – derül ki az nlc.hu cikkéből. A spárga tehát egyáltalán nem könnyű eset, a termelőknek ugyanis sok évet kell várniuk és harcolniuk az idővel azért, hogy szép és zsenge növényt tudjanak eladni tavasszal. 
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!