Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért lesz iszonyatos az újramelegített kávé íze

Soha, de soha nem szabad kávét újramelegíteni, mert a keserű legrosszabb verziói szabadulnak fel belőle, és a lényege vész el...na de miért?

Ősi olaszkultúra-mániás családomban a kávé újramelegítése legalább olyan főbenjáró bűn, mint ananászt tenni a pizzára vagy kecsöpöt a spagettire, hogy a trappistáról már ne is beszéljünk. A kávé frissen, forrón iható, sehogyan másképp. De mi erre a magyarázat?

Nem finom

Klasszikus klisémém az elfoglalt anyuka, aki megszokta, hogy hidegen issza meg a kávét, én mégsem tettem sose ilyet, egyszerűen azért, mert nem vagyok képes hidegen meginni, az újramelegítés pedig, ugye, tiltott dolog. A melegített kávé rettenetesen keserű, iszonyatos íze van, sőt, már az illatán érződik, hogy nem frissen főtt.

Kávékémia

A nyers kávéban savak és vegyületek találhatók, amelyek a melegítéstől keserednek meg - magyarázta a Huffington Post által megkérdezett szakértő. A zöld kávéban lévő savak lebomlanak, és egy, a tonik jellegzetes ízét adó anyaghoz, a kininhez hasonló aromát hoznak létre, amely nem olyan módon keserű, mint a kávé, hanem kellemetlenül, zavaróan, már-már csípősen fanyar. A kávéban lévő kesernyés ízt savak és édesség ellensúlyozza, így jön létre az egyensúly, ami a melegítéskor elvész. 

A lényeg vész oda

A kávéban lévő vegyületek, éppen azok, amelyek egy friss, finom, gőzölgő bögre kávét olyan isten illatúvá és ízűvé tesznek, ingatagok: amint újramelegítjük, ezek a vegyületek darabjaikra esnek szét, és mindaz elvész a kávéból, amiért szeretjük.

Újrafő

A másik probléma, hogy a lefőtt italban maradhatnak kávédarabok, amelyek az újramelegítés során tovább főnek, így olyan ízek kezdenek belőlük kiválni, amiket már nem szerettünk volna kivonni belőlük. Ez ugyanolyan, mintha egy süteményt visszatennél a sütőbe, mikor már elkészült – a kész sütemény íze és állaga is egészen más lesz. Ugyanez történik a kávéval is, ha újra melegítjük és ez az oka annak, hogy azt javasolják, már főzés közben figyeljünk rá, nehogy újra forrjon a lángon.

Ne hagyd a főzőben

Ugyanez a helyzet, ha a lefőtt kávét benne hagyjuk a kávés kannában – azután egy-másfél órával, hogy megfőtt, az ital íze keserű, fémes jellegű lesz.

A megoldás

A cikk által megszólaltatott szakértők szerint a hőtartó bögrék és termoszok azonban jó megoldást nyújthatnak a problémára. Ezekben meleg marad a kávé akár órákon keresztül is, de érdemes észben tartani, hogy fél órán belül az íze még így is változni fog, hiába marad meleg.

Kávészünet – otthon is!

Kávét főzni és frissen meginni azonban nem csak azért fontos, mert így lesz a legfinomabb, hanem mert a szertartás segíthet abban, hogy szünetet tartsunk két munkamenet között. Ez fontos a munkahelyünkön is, de home office-ban hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora szükségünk van rá  – nem csak a koffeinre, hanem arra a pár perc szünetre is, míg a kávénk lefő.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!