Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért sütünk sütit egyre többen, a karanténban is – a sütés igazi léleksimogató

Most, hogy amennyi időt csak lehet, otthon töltünk, nehéz nem a rohanó világ negatív híreire reagálni, a desszertkészítés viszont garantáltan kimozdíthat minket, új irányba.

Manapság, amikor a járványhelyzetben még mindig sokan bevásárlórohamokra indulnak teljesen feleslegesen, az otthoni sütögetés talán nem tűnik a legvonzóbb, és főként nem az elsődleges feladatunknak, pedig a közérzetünk jobbá tételétől egészen a kreativitásunk fejlesztésén át a gasztronómiához való viszonyunkon és nem utolsó sorban a stresszoldásunkon is rengeteget segít.

Egyre többeknek teszi lehetővé munkáltatójuk, hogy home office elgondolásban, otthonról lássák el a napi teendőiket, mások családjukkal, gyerekkel kényszerülnek önkéntes karanténba, míg vannak olyan szektorok, ahol elkerülhetetlen a fizikai jelenlét munkahelyükön. Aki csak teheti, maradjon otthon, ha pedig ebbe a helyzetbe kerül, nem kell feltétlenül a liszt felhalmozásával töltenie az időt.

A sütisütés terápia

Szinte minden héten sütök valamit, ez egy olyan szenvedély, amiről nem tudok lemondani. A kedvemtől függ, hogy több szintes, minden csicsát igénylő torta készül, vagy a világ legegyszerűbb kevert süteménye.

A lényeg, hogy akkor, ez az idő a desszertről szól és rólam, a kettőnk közötti kapcsolatról, ahol leginkább a „másikra” figyelek, ezzel pedig kizárok minden egyebet körülöttem, főleg a negatív dolgokat.

Manapság ezt a nyugodt állapotot nagyon nehéz elérni, ezért nyer egyre nagyobb teret és ezért találkozhatunk sorra a közösségi médiában is a „stresszsütés” fogalmával – ez az, amit én is rendszeresen űzök. Bejegyzések születnek mesés tortákkal, édes süteményekkel, és sokakban felmerül a kérdés: mégis, miért jó ez?

Tök egyszerűen megfogalmazva, kitölti az időt, hasznosságra nevel, produktív folyamatot indít el, aminek ráadásul eredménye van, finom és édes. Engem önfegyelemre tanít, kitartásra, és higgadt hozzáállásra ösztönöz. Ha pedig nem akarunk nagy szavakkal dobálózni, kitölti a nagyon unalmas űrt, amit a heti hét napban a négy fal bámulása teremt.

Az Instagram, a Facebook vagy a Twitter keresőiben a „stresszsütés” kifejezés előrébb került, mint eddig bármikor: lassan percenként felkerül egy frissen gőzölgő, gyönyörűen kivitelezett pite a hírfolyamba. Megnyugtatóbb, mint a legfrissebb hírek a vírusról, nem igaz?

Szorongásos sütés

A szorongásos sütést Amanda Mull dokumentálta először, a jelenséget pedig Julia Moskin elemezte korábban a New York Times-ban – írja az eater.com. A szorongásélmény enyhítésére már korábban is alkalmazták a házi sütögetést, mint a mindennapi stresszre adott választevékenységet. Ez a sokszor tudattalanul alkalmazott stratégia lényegében a „hasznos vagyok” érzést kívánja erősíteni az alkotókban. 

A karanténfőzés, főként azokban az országokban, ahol hatóságilag elrendelt kijárási tilalom miatt kerültek kényszerű helyzetbe az emberek, természetesen nem egyenlő a karanténsütéssel, amiről beszélünk. Előbbinél a napi étkezés megoldására irányuló oktató online videók, minél kevesebb hozzávalóból készülő fogások, és az akár az egész családot ellátó heti menük összeállításának kihívásai kerülnek a fókuszba. Fontos, hogy több napig is fogyaszthatók legyenek az ételek, míg valljuk be, az emeletes torták kicsit kiesnek ebből a körből, és talán kevésbé tűnnek fontos recepteknek. Alapanyagok tekintetében sem a legegyszerűbbek, mégis egyre több háztartásban születnek sorra a költemények. 

Katie Okamoto, Los Angeles-i író számára a karanténsütés „egy meditációs folyamat”, és ahogy írja, amíg akár órákig elszöszmötöl egy-egy édesség készítésével, a kezét távol tartja a telefonjától, és így attól is, hogy megszállottan olvasgassa a híreket.

"Lehet, hogy nem ugyanaz a fajta szerotonin, mint a testmozgás során, de hasonló. Határozottan a mentális egészségem érdekében teszem. ”

Ezt a gondolkodásmódot visszatükrözték más írók bejegyzései is, arra vonatkozóan, hogy miért sütnek, és még a pszichiátriai szakemberek is hasonló véleményt fogalmaztak meg. 

Philip Muskin, a Columbia University pszichiátriai professzora elmondta:

„A sütés körültekintést igényel. A tudatosság azt jelenti, hogy figyelmet kell fordítani magadra az adott pillanatban, és nem a múltra, vagy a jövőre koncentrálsz, hanem valóban a jelenre.”

Egy erős kontrollélmény is társul a desszertek elkészítésének folyamatához, az, hogy elindítottál valamit, és a végeredménytől függetlenül megfigyeled, mi történik az úton. Akár a megvalósítást, akár az ízeket, díszítést, alapanyagokat vesszük figyelembe, a te döntéseiden múlik, mi történik, a kreativitásodat tehát végig kiaknázhatod. 

A desszertek lehetnek triviálisak ebben a nehéz élethelyzetben, de ettől még nem kell elengednünk a vágyat, hogy sütögessünk. Végül is mindenki – mentális és fizikai egészsége érdekében – megérdemli a maga megküzdési mechanizmusát, ami valamilyen struktúraérzetet kölcsönöz a kaotikus világban. Különösen akkor nagy érték, ha másokkal is megoszthatjuk a munkánk gyümölcsét (feltételezve, hogy szorgalmas vagy és tiszta a konyhád, és rendszeresen kezet mosol az ételek készítése közben). Okamoto például granolát és süteményeket visz a megfelelő higiéniai szabályok mellett idős szomszédainak. Azt mondja:

„Ez is egyfajta kapcsolat az emberekkel. A gondoskodás egyik módja. ”

Szóval hajrá, készítsünk csak bátran 9 lapos Dobos-tortát, ha nekünk most az esik a legjobban!

Ezeket olvastad már?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!