Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt vedd figyelembe, mielőtt madáretetőt teszel ki télen

A hazánkban maradó madarakat etetni télen nagyon kedves gesztusnak tűnik, de jobb, ha előtte tájékozódunk, lehet, hogy nem megfelelően járunk el a kis szárnyasok esetében. 

Házi madáretető készíteni jó móka, amibe akár a családot is bevonhatjuk, hogy az itthon maradt madarakat némi eleséggel lássuk el a hideg idő érkeztével. Arra azonban nem biztos, hogy gondolunk, hogy az egyes madárfajok maguk is megoldják az élelmezés kérdését. A Helló Vidék összegyűjtötte, mi mindenre érdemes figyelni a témában, és körbejárja szükséges e etetnünk a madarakat vagy sem. 

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvívője szerint az az alapvetés, hogy nem szükséges etetni a vadon élő állatokat, így a madarakat sem. 

Az ok, amiért mégis sokan megteszik, sokkal inkább az emberek saját szórakoztatására történik, és nem feltétlenül a legjobb megoldást nyújtja az állatok számára. 

„Jelenleg hazánkban nem kell etetni a madarakat- mondta el a szakember. Természetesen ettől még nem kell kötelezően megfosztani magunkat ettől az élménytől, csak arra kell vigyázzunk, mindezt hogyan tesszük. 

A madaraknak Orbán Zoltán szerint ugyanis mindössze vízre és fekete napraforgóra van szükségük és az almából sem lehet gond, másnak viszont nincsen értelme, nagyobb kárt okozhatunk vele, mint hasznot. 

Azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a sokak által ismert cinkegolyó is rendkívül káros a környezetre nézve, feleslegesen termelünk vele műanyag hulladékot. Ha mindenképpen vásárolunk, akkor a műanyag csomagolás nélkülit részesítsük előnyben.

Amennyiben nincsen elegendő élelem a számukra, a költöző madarakhoz hasonlóan továbbköltöznek, nem kell féltenünk őket, feltalálják magukat. 

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!