Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fantasztikus dolgot vezetett be a SPAR

Újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat kínál ezentúl vásárlóinak a SPAR, ezzel buzdítva őket a környezettudatos magatartásra. 

A SPAR a szegedi, győri, és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra. A SPAR újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat.  

Hazánkban a SPAR áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be a vásárlók. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak. A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket. A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használjuk, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra.

Ma Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab. Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, ám ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent.

Ez is érdekelhet!

Egy budai csomóponton nyílt meg az új csomagolásmentes bolt – irány a műanyagmentesség!

Egy másik kimutatás szerint hazánkban egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy. A műanyag zacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem, vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 1000 évig szennyezhetik a bolygónkat.

Az új, környezetkímélő SPAR-tasakok jelenleg három városban érhetőek el. Ha önkiszolgáló mérleges üzletben vásárolunk, mérjük le a terméket zsák nélkül, ezután helyezzük bele a terméket a zsákba, majd ragasszuk rá az árcímkét, otthon pedig távolítsuk el azt! Az alábbi üzletekben tudunk így vásárolni:

 • SPAR szupermarket – 9021 Győr, Arany János utca 16.
 • SPAR szupermarket – 9026 Győr, Rónay Jácint utca 12.
 • INTERSPAR hipermarket – 9027 Győr, Budai út 1.
 • INTERSPAR hipermarket – 9023 Győr, Fehérvári út 3.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Béla király körtér 67.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Vadász út 28.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Köztársaság útja 44.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Sárberki ltp. 514.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Szent György utca 48.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Gál István ltp. 301.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Szent Borbála út 33/1.
 • INTERSPAR hipermarket – 2800 Tatabánya, Győri út 25.

Ha úgynevezett kasszamérleges üzletben vásárolunk, a zöldségrészlegen kiválasztott árut a pénztárnál a kasszaszalagra helyezéskor ki kell venni a zsákból, hogy a kasszamérleg csak a termék nettó súlyát mérje le. Ezek után visszahelyezhetjük a zsákba. Ezt a mérési lehetőséget a következő üzletekben választhatjuk:

 • SPAR szupermarket – 9023 Győr, Fehérvári út 20.
 • SPAR szupermarket – 6724 Szeged, Sárosi utca 4.
 • SPAR szupermarket – 6725 Szeged, Szentháromság utca 68.
 • SPAR szupermarket – 6723 Szeged, Tápai utca 50.
 • SPAR szupermarket – 6720 Szeged, Széchenyi tér 15.
 • SPAR szupermarket – 6723 Szeged, Szilléri sugárút 26-30.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Dózsa György út 28.
 • SPAR szupermarket – 2800 Tatabánya, Fő tér 10.

Mindkét módon egyszerűen használhatjuk a környezetkímélő zsákokat. A strapabíró tasakokkal – ha szükséges, tisztítás után – számos alkalommal újra tudunk vásárolni.

A SPAR célja, hogy alternatív megoldással segítse a környezettudatos vásárlókat, hiszen az akár évekig használható, tartós tasakoknak köszönhetően kevesebb műanyag hulladék halmozódik fel a környezetünkben. Az egyelőre 20 SPAR üzletben kapható praktikus tasakok „zöldebbé” teszik a zöldség-gyümölcs bevásárlást, és ha idővel elhasználódnak, a műanyag szelektív gyűjtőkben várhatják az újrahasznosítást. Amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, úgy valamennyi SPAR áruházban bevezetik a tasakokat.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TinaRita
TinaRita Sat, 2019-08-10 22:37

A túlérett gyümölcsök leve szépen kifolyik a hálóból, összemaszatolva minden mást, a ruhánkat, a buszt is...

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sat, 2019-03-23 10:45

Halott ötlet. Időigényes, drága, műanyag zacskó helyett műanyag háló, mivel otthon mosni kell, még környezettszennyező is. Sokáig használható, mondják, vagyis nem lebomló műanyag. Mire való ez?

missike
missike Fri, 2019-03-22 09:31

Azért azt megnézném, hogyan mér le a pénztáros mondjuk 2 kg krumplit zacskó nélkül, no meg a vásárló is, ha neki kell előre lemérni. És akkor még nem beszéltünk arról az esetről, mikor 4-5 féle zöldséget is vesz az ember.

muter45
muter45 Thu, 2019-03-21 12:27

Nagyon jó ötlet lenne,ha jó lenne ez a módszer.Kipakolni pl 3kg narancsot,vagy bármit a pénztárnál,és utána bepakolni újra?Micsoda elképesztő dolog ez?Aki ezt kitalálta,igazán újra átgondolhatná,talán rájönne,hogy amíg pakolgatunk,addig nő a sor.Egyáltalán,szokott vásárolni járni a kitaláló?Ami pedig a zacskót illeti,szerintem ez nem nevezhető zacskónak,max hálónak,ami így ránézésre műanyagból van.Ha ez így van,akkor miről beszélünk?

lilibe
lilibe Thu, 2019-03-21 10:55

Nem ad, hanem elad ! Ha ad, akkor az ingyenes . Mivel fizetni kell érte, elad !