Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fatorexia: egy újabb fura nevű betegség - te is ismerhetsz valakit, aki ezzel él

Nem mindenki látja magát kövérebbnek a tükörben, van, akinél pont az ellenkezője áll fenn: soványabbnak látja magát, mint amilyen a valóságban. De vajon miért baj ez?

Az emberek többsége inkább kövérebbnek látja magát a valóságnál, ehhez képest a fatorexiában szenvedők pont ellenkezőleg látják magukat: vékonyabbnak érzékelik a testképüket a valóságosnál. Gondolhatnánk, micsoda szerencse lehet ez, biztosan sokan lennének a helyükben, de higgyük el, ennek az állapotnak is van árnyoldala.

Mi ez a betegség?

A hangzása talán már sejteti, hogy itt bizony egy evészavarról van szó, mégpedig egy olyan evészavarról, amiről egyelőre ritkán lehet hallani vagy olvasni. Az elnevezést egy Sara Bird nevű nőnek köszönhetjük, aki Fatorexia: Mit látsz, amikor a tükörbe nézel? címmel könyvet is írt a témáról – ő ugyanis éveken keresztül soványnak, csinosnak és egészségesnek gondolta magát, majd egy orvosi vizsgálaton szembesítették a tényekkel.

A fatorexia egy olyan testképzavar, amelynél a túlsúlyos emberek nem látják magukat túlsúlyosnak, azt hiszik, hogy vékonyak vagy normál testalkatúak. Ez az állapot azért maradhat sokáig rejtve, mert sem önmaguk, sem a környezetük nem érzi problémának.

A betegség előfordulási gyakoriságáról adataink nincsenek, mivel nemcsak idehaza, de nemzetközi szinten is alig vizsgálták még ezt a jelenséget. Magyarországon a lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, ez az adat a világ elhízott népei közé sorol minket, arra persze nincsenek adatok, hogy hányan szenvednek fatorexiában.

Hogy kerülhet valaki ebbe a csapdába?

Arról sokat lehet olvasni, hogy a sikertelen fogyókúrák mellékhatása az ún. jo-jo effektus, aminek eredményeként több kiló kúszik vissza, mint amennyitől megszabadultunk. A túlsúly ellenére a fatorexiában szenvedő személy soványnak vagy normál testalkatúnak látja magát a tükörben. Emellett jellemző még rájuk, hogy kerülik az életnagyságú tükröket, kirakatokat, így biztosan nem kell szembesülniük a valósággal. Nagy figyelmet fordítanak a sminkjükre, a frizurájukra, a körömápolásra – így próbálják a testalkatukról elvonni a figyelmet. Rugalmas anyagokból készült ruhákat hordanak és kerülik a fotózásokat.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért baj ez a testképzavarral párosuló probléma? Természetesen azért, mert a plusz kilókkal jönnek a szövődményes betegségek is, pl.  a magas vérnyomás, a diabetes, a magas koleszterinszint, egyes daganatos, ízületi betegségek stb. Ha pedig meg vagyunk győződve arról, hogy ideális a testalkatunk, akkor nem fogunk tenni azért, hogy egészségesebbek legyünk – így egyenes lesz az út ezekhez a betegségekhez. Szakemberként én is, és a betegségről könyvet író Sara is azt javasolja, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor kerüljük a divatdiétákat és a tudatos, megfontolt életmódváltást részesítsük előnyben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!