Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fejfájás-, lázcsillapító, hasfogó-gyógyszer pipa. Mire figyeljünk még, ha nyaralni indulunk?

Nyaralás előtt ezer dologra kell felkészülni, akkor különösen, ha gyerekekkel utazunk. Lássuk, hogy mire figyeljünk, ha a gyógyszerestáska pakoláshoz érünk! (x)

Nálatok is érvényesült már az a Murphy-törvény, hogy a tökéletes kikapcsolódásra tervezett éves nyaralás alatt valakit a családból biztosan elér a gyomorrontás?

Ne dugjuk a fejünket a homokba, mondván: ez velünk nem történhet meg, hanem inkább legyünk bölcsek, és készüljünk fel előre! Vajon van-e a közelben orvos, patika? Kapható-e a bevált fejfájáscsillapító, hasfogó, probiotikum, vagy inkább vigyük ezeket magunkkal?

Nézzük mire érdemes figyelni a külföldi utazás vagy akár a belföldi nyaralás előtt és hogy mi legyen a gyógyszerestáskában, ha magunk, ha gyerekekkel vagy ha a nagymamával utazunk!

Ha külföldre utazunk

  • Tájékozódjunk előre, hogy az adott országban, nyaralóhelyen iható-e a csapvíz, és ha nem, akkor ennek megfelelően palackozott vizet fogyasszunk.
  • Kössünk biztosítást vagy váltsuk ki az EU-egészségügyi kártyát, hogy az esetleges orvosi ellátásért ne kelljen vagyonokat otthagynunk, és mérjük fel, hogy az adott helyen elérhető-e orvosi ellátás (ez inkább gyerekeknél szokott gond lenni).
  • Ne feledkezzünk meg az alapvető higiéniai szabályokról, mossunk mindig – és a gyerekeket is vegyük rá – kezet étkezés előtt, mosdóhasználat után.
  • Mindig alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket.
  • Ha egy vendéglátóhelyen vagy a szállásunkon egy étel kockázatosnak látszik (pl. a hús nincs átsütve, az ételnek furcsa a színe, szaga, állaga, a tojás túl lágy, esetleg az étel nyers húst, halat, tojást tartalmaz stb.), akkor inkább ne fogyasszuk el.
  • Ha valamelyik családtagunk táplálékallergiával vagy -intoleranciával él, akkor ennek megfelelően érdemes kiválasztani a leendő szálláshelyet, illetve érdemes előre tájékozódni a szükséges diéta megvalósíthatóságáról.

Ha belföldön utazunk

A fentiekhez hasonlóan érdemes felkészülni a belföldi utazásra is, nyilván akkor biztosításra nem lesz szükségünk, és az ételkínálattal is otthonosabban birkózunk meg (de pl. szerintem ekkor sem feltétlenül érdemes pl. tatárbifszteket vagy madártejet enni idegen helyen).

És végül a legfontosabb kérdés: probiotikum van a gyógyszeres táskában?

Fejfájás elleni gyógyszer pipa, lázcsillapító pipa, szúnyogcsípés-krém pipa. Mire kell még felkészülni? Hát bizony a hasmenéses betegségekre!

Probiotikum az egész családnak!

Ha valamelyik családtagunk a hasmenéses betegség áldozatául esik, akkor neki mindenképpen ajánlott probiotikumot adni a tünetek megjelenésétől kezdve, de megelőzési céllal az egész családnak érdemes szednie, hogy ha esetleg elkapják a betegséget, akkor hamarabb túllegyenek rajta.

  • Ha kisgyermekkel, idős emberrel utazunk, akkor vásárolhatunk előre ún. ORS-t (Oral Rehydrating Solution), ezt az elektrolitokat, ásványi sókat tartalmazó hidratáló folyadékot. Ha kevésbé vagyunk aggódósak, akkor nem muszáj ezt előre megvenni, de jó tudni, hogy létezik ilyen termék, és esetleg érdemes körülnézni, hogy szükség esetén a célország patikáiban milyen néven juthatunk hozzá.
  • A bélmozgást lassító készítményeket alapból nem ajánlott a betegség kezdetétől szedni, hiszen jobb, ha a fertőzést okozó kórokozók minél előbb kiürülnek a szervezetből. Ugyanakkor én is jártam már úgy, hogy a 4 napos kirándulásból 3 napot – a barátaim számára is – tönkretett egy fertőzés, majd a 4. napon bekapott készítmény 1-2 óra alatt jelentősen könnyebbé tette az életünket. Úgyhogy, amikor pár év múlva újra így jártam (szintén nyaralás kellős közepén, nagyon kellemetlen tünetekkel), akkor már nem haboztam az első napon segítségként ehhez a megoldáshoz folyamodni.
  • Ha csecsemővel, kisgyermekkel utazunk, akkor utazás előtt érdemes konzultálni a gyermekorvossal, hogy mely általános betegségekre milyen gyógyszereket, megoldásokat ajánl.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!