Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete öves sulis anyukák tippjei iskolakezdésre

A szeptember sok szülő számára egyenlő a stresszel, de néhány trükkel egy kicsit könnyebben veheted az akadályokat az iskola tér-idő útvesztőjében. Így egyensúlyozz okosan!

Akár első osztályba megy a gyereked, akár már gyakorlott vagy a témában, ezeket a trükköket érdemes bevetned szeptemberben.

Vond be a nagyszülőket is!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy közel élnek a nagyszülők, akkor vond be őket is a mindennapokba. A nagyszülők rendszerint örülnek, ha gyakrabban láthatják az unokákat – persze, azt nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy fáradékonyabbak is, és nyilván, az sem mindegy, hogy hány évesek. De már az is nagy segítség lehet, ha heti egy-egy lakalommal elmennek a gyerekedért az iskolába, elviszik különórára, vagy egyszerűen csak náluk van egy délutánt, amíg te intézed az ügyeidet.

Gyakoroljatok!

Azért, hogy a tanévben gördülékenyen menjenek a dolgok – vagy legalábbis kevesebb fennakadással -, gyakoroljátok be a menetrendet az első hetekben. Vagyis legyenek fixen délutáni, esti és reggeli teendők, amikhez mindig tartjátok magatokat. Csillának két alsó tagozatos lánya van, így pontosan tudja, mennyire fontos a napi rutin kialakítása:

„Nálunk vannak tipikusan esti és reggeli rutinok. Például biztos, hogy a táskát este pakoljuk be, közösen, és a lányaimmal a másnapi ruhát is még az előtt kiválasztjuk, mielőtt aludni mennénk. Sokszor készítek este zöldséges muffint, így a másnapi tízórait is gyorsan be tudom pakolni reggel.”


Készíts időbeosztást!

Ha nem az erősséged a time management, akkor nagy segítség lesz, ha látod magad előtt a rád váró feladatokat, napi lebontásban. Lehet, eleinte nehéz lesz mindent felírni, de csak így láthatod meg, hol lehetne jobban szervezni az életeteket. Zsuzsinak már 11 éves a fia, így rengeteg különórára, és fociedzésre viszi Danit:

„Minden évben készítek egy órarendhez hasonló táblázatot, és kiteszem otthon a hűtőre. Így nyomon tudom követni, hogy melyik nap hova kell mennem, milyen különóra van, mikor, hova kell vigyem a gyereket. Nem mondom, hogy egyszerű, és néha nem csapnak össze a fejem fölött a hullámok, de így kisebb eséllyel uralkodik el a káosz.”

Barátkozz más szülőkkel, és hangold össze a programjaitokat!

Akár be tudod vonni a nagyszülőket, akár nem, a többi szülővel való kapcsolattartás megkönnyítheti az életedet. Ha egyfelé laktok, beoszthatjátok egymás között, hogy melyik nap ki hozza el a gyerekeket, sőt, ha együtt járnak sportolni, vagy ugyanarra a szakkörre, különórára, akkor is besegíthettek egymásnak. A valamit valamiért elve nagyon jól működhet, ha mindketten egyenlő arányban veszitek ki a részeteket a feladatokból – vagyis ügyelj az egyensúlyra és a kölcsönösségre!

Használj noteszt és eseményemlékeztetőt!

Még a saját dolgainkat is nehéz fejben tartani, ha sűrű a beosztásunk, ami mellé még pluszban a gyerekét is megjegyezni már szinte lehetetlen. De nem is várja el senki sem tőled, hogy fejből sorold a napi, valamint a heti teendőket, és felesleges is emiatt stresszelned. Helyette szerezz be egy határidőnaplót, vagy ha jobban szereted, akkor írd be a telefonod eseményemlékeztetőjébe a sajátod mellett a gyerek programjait, a szülői értekezleteket, azt, hogy mikor kell a menza pénzt fizetni – vagyis mindent. Évi egy multinál dolgozik részmunkaidőben, egy fia van, és millió teendője:

„Nem tagadom, az agyam sokszor leginkább egy lyukacsos szitára hasonlít. Hiába emlékeztetnek valamire az egyik percben, a következő pillanatban én már máshol járok. Éppen ezért választottam hű társamnak a határidőnaplót: aláírom, régimódi, de bombabiztos.”

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!