Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fogyókúrád kellős közepén vagy, de az élet közbeszól? Így tartsd meg az elért eredményeid!

Szeretnél lefogyni, de az élet közbeszól, pedig már úgy tűnt minden sínen van? Nem tudod, hogy tartsd meg a súlyod, amikor életed nagy fordulópontjait éled át? Itt a megoldás

Mindenki életében akadhatnak olyan nem várt események, amelyek megborítják az életmódváltáshoz nélkülözhetetlen edzések rendszerességét, és a motivációt is alaposan lecsökkenthetik. Nagyon sokan hagynak fel a rendszeres sporttal egy váratlan betegség, vagy műtét, esetén, de nehézséget jelenthet egy új munkahely, új helyre költözés, vagy akár egy esküvő is. Ezek kivétel nélkül fontos fordulópontok egy ember életében, melyek akarva-akaratlanul is kibillentenek az eddig megszokott és már atombiztosan működő rendszerből. Érthető, hogy egy ilyen helyzetben nehézkes megtartani az elért testsúlyt, hát még tovább fogyni. Persze azért mindenre van megoldás.

1. Műtét utáni mozgástilalom

Talán ez a legnehezebb és egyben a legkilátástalanabbnak tűnő helyzet, hiszen meg van kötve az ember keze. Egy komolyabb műtét után ugyanis hetekig nem szabad sportolni, hiszen a szervezetnek idő kell, hogy megfelelően tudjon regenerálódni.

Egy műtét nemcsak testileg, hanem lelkileg is nagyon megvisel mindenkit, különösen akkor, ha még szövettani vagy más teszt eredményére is várni kell a műtét után. A műtét után érthető, hogy fáradt, kimerült a test és lelkileg is frusztrált az ember, a testi fájdalomról már nem is beszélve.

Tény, hogy ez nagy kihívás, de lehet tenni azért, hogy az elért súly megmaradjon és persze a lelkiállapot, és a közérzet i gyorsabban javuljon. Elsősorban érdemes konzultálni egy dietetikussal már a műtét előtt és átbeszélni vele, hogy mit és hogyan érdemes változtatni az étkezésen, valamint, hogy milyen ételek fogyasztása segíthet a mielőbbi regenerálódásban.

Sokat segít az is ha a műtét után egy-két héttel már elkezdünk sétálni, persze csak akkortól, amikor az orvos erre engedélyt ad. Először csak kis sétákat, amennyi jól esik és még nem jár fájdalommal, sem erőlködéssel. Majd fokozatosan lehet emelni a séták időtartamát. Ez nem gyalogló tréning, nem intenzív gyaloglás, csak egyszerű, könnyű séta. Minden más mozgással sajnos ki kell várni amíg teljesen felépül a test. Nyilvánvaló, hogy ezektől a sétáktól nem lehet nagy eredményeket várni, de azt igen, hogy az eddig elért edzésmunka ne vesszen teljesen kárba, hogy ne veszítsünk el olyan sok izmot, ne kezdjenek el visszakúszni a nagy nehezen leadott zsírtartalékok, és ne lassuljon le az anyagcsere.

2. Esküvői előkészületek mellett

A legtöbben a Nagy Napra készülve szeretnének a legtöbbet és a leggyorsabban lefogyni, ami lássuk be elég nagy kihívás a torta és mindenféle menüsorkóstolás, a rengeteg teendő, és a szervezéssel járó plusz stressz mellett. Ettől függetlenül teljesen természetes, hogy mindenki a legjobb formájában szeretne tündökölni az esküvőjén.

Az első és a legfontosabb, hogy ne kezdj bele hirtelen mindenféle jól hangzó villámdiétába, és azonnal heti hét alkalommal brutális intenzitással edzeni, mert ezzel csak kizsigereled a tested, teljesen kimerülsz és szinte biztos, hogy nem fogod tudni elérni a kitűzött a célt.
Sokkal jobban jársz, ha tudatosan csinálod végig ezt a pár hónapot, mind a szervezés, mind az életmódváltás terén. Amennyiben eddig is odafigyeltél arra, hogy mit eszel és rendszeresen sportoltál, de szeretnél még jobb formába kerülni, nem lesz nehéz dolgod – pusztán arra van szükség, hogy egy picit finomhangold az edzéseidet. Építs be plusz gyakorlatokat, és mindig legyen benne új kihívás.

Ha viszont még sosem sportoltál, kicsit nehezebb dolgod lesz az elején. Mindkét esetben igaz, hogy amennyiben gyors és látványos változásra vágysz, a legjobban a konditermi osztott edzésekkel jársz. Ez azt jelenti, hogy egyes izomcsoportokat külön edzésekre elosztva erősítjük. Ezt többféleképpen is feloszthatod: dolgozhatsz az egyik edzésen a felsőtestre, a másikon pedig az alsótestre, de feloszthatod a törzs, valamint a végtagok szerint is, vagy akár választhatod a hagyományos felosztást, és az egyik napon a mell, a kar és a hát izmait, a másik napon pedig a láb és a váll izmait dolgoztatod meg. Én az utóbbit jobban szeretem, de ez már egyéni szimpátia kérdése, igazából mindegyik teljesen jó, a lényeg, hogy meg legyen a heti minimum három edzés, amiből kettő súlyzós tréning. Lehetőleg kérd személyi edző, vagy akár a teremedző segítségét mielőtt bármelyik új gyakorlatba belevágnál. Nem lenne szerencsés kárt tenni magadban éppen a nagy nap előtt.

A heti két konditermi edzés mellé azért érdemes beépíteni egy kardiótréninget is. Ez bármi lehet: biciklizés, gyaloglás, úszóedzés, ha egészséges vagy és nincs rajtad nagy túlsúly akkor a futás, és az intenzívebb kardióedzések is tökéletesek lehetnek.

Amennyiben van még időd egy negyedik edzésre is hetente, érdemes olyan mozgást választani, ami kicsit lenyugtat, levezeti a stresszt és alaposan lenyújtja az izmaidat is, erősíti a gerinc tartóizmait. Tökéletes választás lehet a jóga. Amennyiben nem tudsz ilyen sok időt edzésre szánni, a konditermi edzéseket mindig valamilyen kardió jellegű mozgással, majd alapos nyújtással zárd.

Az osztott edzés mindig nagyon jó, ha hirtelen, látványos változást szeretnénk elérni, de csak akkor működik igazán jól, ha mellette az étrend is jó és persze be is tartjuk azt. Persze az esküvői előkészületeknél elkerülhetetlen a kóstolás, ez simán belefér. A lényeg, hogy időzítsd a napi étkezéseid idejére a menükóstolásokat is.

3. Új munkahely, költözés

Ezek az időszakok általában azért jelentenek veszélyt, mert kibillenünk a megszokott rendszerből. Megváltozik a napi rutin, új emberek és új szokások kerülnek hirtelen az életünkbe, ám szerencsére ezekre a változásokra lehet számítani, és éppen ezért fel is lehet készülni rá. Érdemes már előre körülnézni, hogy merre van edzőterem, park, vagy bármilyen más számodra megfelelő sportolási lehetőség a környéken.

Amennyiben már előre tudod, hogy gyökeresen meg fog változni a napjaid beosztása, vagy messzebbről kell majd bejárnod dolgozni, kezdd el fokozatosan ehhez igazítani az edzéseket. Mentálisan, lelkileg és fizikailag is sokkal jobb és könnyebb lesz a változás,  amennyiben fokozatosan állítod át az edzések időpontját. Különösen akkor, ha eddig mindig este sportoltál, de át kell majd állnod a hajnali edzésekre, ami értelemszerűen teljesen más alvási szokásokkal is jár majd. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás pedig nélkülözhetetlen a megfelelő regenerálódáshoz és így a fejlődéshez is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!