Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Formáld testedet alkatodnak megfelelően!

Van, akinek pikkpakk épülnek az izmai, ha elkezd edzeni, van, akinek sokkal többet kell tenni ezért. Nézzük, hogy a testalkatod milyen hatással lehet a fejlődésedre!

Akár vékonyabb, akár izmosabb, formásabb alakra vágysz, rengeteget segíthet a célod elérésében, ha tisztában vagy vele, hogy milyen alkati adottságokkal rendelkezel. A testalkat típusod alapján könnyen megállapítható, hogy milyen mozgásforma a legideálisabb számodra.

Egy valóban hatékony edzésprogram összeállításához tudni kell, hogy milyen alkati adottságokkal rendelkezel. Ez persze nem pusztán annyit jelent, hogy nagyon vékony vagy kicsit kerekebb alkat vagy. Testfelépítésünktől függően máshogy reagálunk a különböző mozgásformákra, ezért fontos, hogy felismerd, valójában mire van szüksége a testednek ahhoz, hogy előbb vagy utóbb látványos legyen a változás.

Három testalkattípust különböztetünk meg: ektomorf, mezomorf és endomorf alkat

Ezeket az ún. szomatotípusokat Dr. William Herbert Sheldon határozta meg 1940-ben. Azt azért érdemes tudni, hogy egy emberben általában a testtípusokból kettő keveredik egymással, csak kevesen tartoznak határozottan egy csoportba. Az egyik típus hangsúlyosabb jegyei keverednek, a másik típus kevésbé jellemző jegyeivel.

Olvastad már?

Anorexiás kamaszok elképesztő trükkjei

Az igazi modell alkat (ektomorf típus):

Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor kifejezetten vékony, törékeny alakod van, a lábad és a kezed hosszú, a testzsírszázalékod alacsony, az anyagcseréd pedig gyors. Neked igazából az izomfejlesztés jelent kihívást.

Így sportolj!

Ennél a testalkatnál az elsődleges cél az izomépítés, éppen ezért a te esetedben a súlyzós edzések kapnak nagyobb hangsúlyt és a cardio-edzések egy kicsit háttérbe szorulnak.

Az izomfejlesztő edzés terén a legoptimálisabbak a rövid, nagy súllyal végzett gyakorlatok. Nem kell sokszor ismételni, igyekezz a lehető legnagyobb súllyal dolgozni, ami számodra még bírható és amivel szabályosan meg tudod csinálni a gyakorlatot. Mindenképpen fordulj edzőhöz, aki segít felmérni, hogy mekkora súlyokkal érdemes dolgozni és betanítja neked a gyakorlatok helyes kivitelezését.

A sportos alkat (mezomorf típus)

Sport szempontjából mindenképpen szerencsés alkat vagy, ha ilyen alakod van, hiszen minden genetikai adottság rendelkezésedre áll ahhoz, gyorsan és könnyen építsd fel az izmaidat. Könnyen tanulsz meg szinte bármilyen sportot, ráadásul az anyagcseréddel sincs semmi probléma. Ezt az alkatot széles váll és keskeny csípő jellemzi.

Így sportolj!

Mivel pillanatok alatt tudsz izmot építeni még akkor is, ha ritkábban végzel súlyzós edzéseket, ráadásul az energiaszinted is magasabb, ezért neked kifejezetten jót tesznek a hosszabb időtartamú, intenzív edzések.

Valószínűleg szeretsz sportolni, hiszen rengeteg sikerélményed volt már, éppen ezért neked nagyon oda kell figyelni arra, nehogy túlhajtsd magad. Figyelj, hogy legyen elég időd a pihenésre is két edzés között, edzés közben pedig egy megfelelő pulzusmérő órával könnyen kontrollálhatod az edzéseid intenzitását.

A hízásra hajlamos alkat (endomorf típus):

Valóban előfordulhat – sajnos -, hogy kifejezetten hízásra hajlamos testalkattal születtél. Ez elsősorban azért van, mert lassabb az anyagcseréd és több zsírt raktároz a tested, de ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy túlsúlyos vagy. Csupán annyit, hogy jóval többet kell tenned az egészségedért.

Ha az izomzatod alaptónusa alacsony, a csípőd széles, az arcod pedig kerek és a zsírpárnák elsősorban a fenekeden, a combon, a hasadon és/vagy deréktájon jelennek meg, akkor bizony több, mint valószínű, hogy te is ebbe a testalkat típusba tartozol.

Így sportolj!

Ha endomorf alkattal rendelkezel, akkor a sport mellett a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozásra legalább annyira oda kell figyelned, mint a sportra, ha szeretnéd megőrizni az egészséged. Érdemes az étrend beállításával kapcsolatban dietetikushoz fordulni, hogy kiküszöböld az esetleges táplálkozási hibákat.

Sportban törekedj heti kettő, de inkább három közepes intenzitású cardio edzésre, és egy vagy két izomfejlesztő edzésre. A cél mindig a megfelelő testösszetétel (az izom- és zsírszövetek optimális) arányának elérése, amit egy szakképzett edző segítségével sokkal gyorsabban érhetsz el, mint egyedül.

Ne feledd, hogy minden testalkatból ki lehet és ki is kell hozni a maximumot! A testalkatod, – bármilyen is legyen – csupán egy kiindulópont, hogy az edzésprogramod még hatékonyabb legyen!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!