Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Főzelékes Feri: ,,Aki azt mondja, hogy nem tud főzni, az vagy bátortalan, vagy nem akar" - EgySztárÉtel

A főzelékek mindig megosztóak, néha el sem hisszük, hogy létezik belőlük ehető verzió. Szatmári Feri régóta cáfol rá erre a feltevésre. Egy isteni főzeléket hozott most is.

A főzelékekről mind őrzünk valamilyen meghatározó emléket, jót is, rosszat is. A kelkáposztafőzelék vagy a sárgaborsó például mindig is mumusnak számított, szóval gyerekként el sem hittük, hogy finoman is el lehet készíteni őket. Ezt lovagolta meg évekkel ezelőtt Szatmári Feri, azaz Főzelékes Feri, aki megmutatta a magyaroknak, hogy a főzelékeket igenis el lehet készíteni brutál jól is. 

Szatmári Feri kókuszkrémes zöldborsófőzelék-receptjét itt találod.

Adekvát kérdés: az első, egyedül elkészített ételed is főzelék volt?

A legelső dolog, amit nővéremmel készítettünk, az grízes tészta volt. Nyilván nem forráztuk le a grízt, csak rászórtuk a nyersen a búzadarát a kajára... Én egyébként nagy palacsintasütő is voltam, kiskoromban szivárványszínű palacsintákkal bűvöltem el a családom. Tipikusan az a gyerek voltam, aki ott állt a konyhában az anyja mellett, és mindent el akart tanulni tőle.

És az első főzelék?

Érdekes, mert én sosem főztem főzeléket, az elsőt is csak nagyjából 20-30 éves korom körül készítettem el. Nem tudom, mi volt az első, de valószínűleg borsó vagy krumpli, mert az a két kedvencem.

A karácsony előtt megjelent könyved bár zöldségekkel foglalkozik, de nem főzelékekkel. Mégis a legtöbbek fejében Főzelékes Feriként létezel. Mondd, hogy lettél te a Főzelékes Feri?

Én szakácsként végeztem, és sok másként is, de ez az a terület, amin belül szerettem volna valamit megvalósítani. Írni is imádtam, ezért adott volt, hogy blogot indítsak. Én nagyban gondolkodtam, és egy életmódblogot akartam először. Kedves ismerősöm és mentorom, Mautner Zsófi javasolta, hogy csak egy valamivel foglalkozzak, és tudta, hogy vonzódom a fura főzelékekhez. Ő bízott abban, hogy sok izgalmas dolgot ki lehetne hozni ebből. Aztán lavinaként jöttek az ötletek, és rövid idő alatt berobbant...

Szóval a főzelék megtalálta az útját?

Igen, mert sokszínű, mégis magyar, és érted, ott volt egy fiatal srác, aki fogta magát, és odatett valami menő főzeléket. Négy hónap posztolás meg szereplés után jött az első kiadós ajánlat, hogy ebből lehetne egy könyv. Lett egy könyv, azután még egy, és most már úgy éreztem, 1200 főzelékrecepten is túl, hogy váltanom kell, mert talán ennyi főzelék már elég lesz (nevet). A kis főzelékek amúgy a gyermekeim, és büszke is vagyok rájuk, csak már nem ebben evezek tovább.

Bátor dolog tőled, hogy olyan dologhoz nyúltál, ami ennyire megosztó, mint a főzelék, de mit tanácsolsz annak, aki még a fakanalat sem meri megfogni?

Aki azt mondja, hogy nem tud főzni, az vagy bátortalan, vagy nem akar. Mikor otthon főzök barátoknak, akkor rengetegen rájönnek, hogy nem is bonyolult. Ha látják valakinél, hogy hogyan kell csinálni, akkor úgy is kedvet kapnak hozzá (nevet).

És ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!