Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss kutatási eredmények: a túlzott cukorfogyasztás újabb negatív hatását bizonyították be

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van egészségünkre, egy friss kutatásban egy újabb betegséggel hozták összefüggésbe.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással van szervezetünk működésére. A Diabetologia c. amerikai szakmai folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték szól a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kapcsolata mellett.

Az egyesült királyságbeli és kínai kutatókból álló csoport több mint 5000 embert vizsgált több mint egy évtizeden keresztül, és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek magas volt a vércukorszintjük, gyorsabban romlottak a kognitív funkcióik. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 66 év volt, 55%-uk volt nő.

Korábbi kutatások is kapcsolatba hozták már a kognitív képességek romlását a cukorbetegséggel, de ez a kutatás az eddigi egyik legnagyobb, amely közvetlen kapcsolatot állapít meg a cukorbetegek állapotára jellemző ún. haemoglobin-A1C (HbA1C) érték és a kognitív funkciók csökkenése között.

Természetesen a kutatás résztvevőinek mindegyikénél tapasztalható volt az időskorra jellemző funkcióromlás, de ez szignifikánsan magasabb volt azoknál, akiknek magasabb volt a HbA1C-szintjük.

A kutatás eredményeire tekintettel kijelenthető, hogy a cukorbetegség megfelelő kezelése segíthet – többek között – a demencia, az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében, elkerülésében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!