Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fura étkezési szokások, amiket csak mi, magyarok értünk

Te is cukrosan etted a káposztás tésztát gyerekkorodban? És a fehér kenyér szerinted illik a görögdinnyéhez?

Felnőttkori étkezési szokásainkat a gyerekkori tapasztalataink erősen befolyásolják, így ha a dinnyéhez kenyeret kérsz, a káposztás tésztát pedig megcukrozod, azt a legtöbb magyar szemöldökemelés nélkül respektálja.

Görögdinnye kenyérrel

A görögdinnye legalább annyira hozzátartozik a nyárhoz, mint a főtt kukorica vagy a fagylalt. Gyerekként nem bajlódtunk a dinnye húsának felkockázásával, helyette terpeszállásba álltunk, és már haraptuk is a lédús gyümölcsöt. Amikor a dinnyeevés végére értünk, mehettünk is a zuhany alá vagy a kertben álló dézsába, mint korabeli jakuzziba, hogy lemossuk magunkról a ragacsos levet. Szüleinket utánozva és a családi hagyományokat betartva fehér kenyeret is majszoltunk a dinnyéhez, amitől valahogy felnőttesebbnek éreztük magunkat.

Tökből ananász

Az egzotikus befőttek királynője, a magyar találékonyság netovábbja a tökből készült ananászbefőtt. A képzavar pontosan az, aminek elsőre hallatszik: a rendszerváltás előtt, a nagy banánválság idején ananászhoz jutni különös kiváltság volt, de a magyar anyáknak ez sem jelentett akadályt. Mivel a tök íze önmagában semleges, így főzést követően ananászszörppel leöntötték, befőttes üvegbe zárták, majd a befőttekhez hasonló módon dunsztolták a tökszeleteket, amik átvették az ananász szirup ízét. Mi pedig boldogan kanalaztuk a tököt, mint házi gyártású, magyar ananászkockákat.

Receptajánló:

Káposztás tészta cukorral

Nemcsak a kínaiaknak van édes-savanyú párosítása, hanem nekünk, magyaroknak is. A káposztához önszántunkból nem sokan tesznek cukrot, mi, magyarok azonban mégis megalkottunk egy fura kombinációt, a cukros káposztás tésztát. A sót kívánó káposzta cukrot kapott, mi pedig villát, és felemás érzésekkel töltöttük meg a gyomrunkat a menzai étkeztetés egyik leggyakoribb szereplőjével, a cukros káposztás tésztával.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ticatoka
ticatoka Fri, 2019-11-15 03:17

Én a görögdinnyét kenyérrel szeretem. Így talán még édesebb is. Sőt a sárgát is kenyérrel eszem. A káposztás tésztát csak sok cukorral, és jó borsosan szeretem! Így szoktam meg gyermekkoromban, és nem is tudom megenni másképp. Egyik fiam is így eszi!

muzsikus
muzsikus Mon, 2019-05-13 15:21

Én imádom a görögdinnyét fehérkenyérrel,igaz megkenem egy kis disznózsirral és nagyon picit megsózom

viraggyorgy52
viraggyorgy52 Sat, 2019-01-26 19:53

A káposztás tésztát csak is cukorral tudom megenni, de a görögdinnyét kenyérrel magyarként sem tudom értelmezni. A tökből ananászt meg még nem is hallottam, de hát fából is készül vaskarika... :)

rozsa1958
rozsa1958 Sat, 2018-12-29 21:53

Igen emlékszem gyerek koromban hogy kenyérrel ettem a dinnyét és nagyon finom volt,persze akkor még a nagyanyám sütötte kenyér volt a kemencéből.A mai napig megvan tökdzsem receptje ami szuper finom,nem kompót,amit Anyukám sokszor készített.Ajánlom mindenkinek.A káposztás tésztát és sósan és borsosan szeretem.

toth marta
toth marta Tue, 2018-07-17 13:59

A görögdinnye isteni friss kenyérrel, ananász kompótot is készítettem már,de a cukros káposztás tészta az nekem nem jött be.