Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszerkert – elmondjuk, miért és hogyan kell metszeni a friss fűszernövényeket!

Te is gondban vagy, hogyan nyúlj otthon a szép zöld, bokros fűszernövényeidhez? Segítünk! (x)

Kedvenc fűszernövényeink is igénylik a törődést! A megfelelő metszés szinte elengedhetetlen, hogy szépen és egészségesen fejlődjenek. A metszéshez mindig steril, éles vágóeszközt használjunk. Palántakorban már elkezdhetünk kísérletezni, természetesen nem magonc korukban, csak ha már elérték a 10 cm-es magasságot. Ha jól csináljuk, metszés után egy szár helyett kettő fog tovább nőni.

A visszavágással megelőzhetjük a növények felmagzását is, ezáltal egy folyamatos vegetatív (növekedési szakasz) állapotban tarthatjuk őket. Ezzel a módszerrel elősegítjük az új hajtások fejlődését, ezáltal dúsabb, bokrosabb növényünk fejlődik majd. Érdemes ezért az elágazások felett közvetlenül visszavágni. Ne vágjunk túl sokat sem, mert sokkot kaphat a növény, a fejlődése pedig lelassulhat. Ha megfosztjuk az összes levelétől, nem lesz képes fotoszintetizálni, és elpusztul, szóval mindig hagyjunk a száron pár levelet.

Metszések közt mindig hagyjunk elegendő időt a regenerálódásra. Ilyenkor a növényeknek folyamatos fény- és tápanyagpótlásra van szükségük. Ha nem biztosítjuk ezeket, fejlődésük lelassul, a célunk pedig, hogy minél gyakrabban főzhessünk velük. A levágott leveleket érdemes frissen fogyasztani, és maximum rövid ideig hőkezelni, mert a bennük lévő illóolajok nagy része elveszik hő hatására.

Ha növényeink szép nagyra nőttek, és bőségesen meg tudjuk metszeni, az egyik legjobb dolog, amit csinálhatunk belőlük, az a pesto. Sokáig megőrzi frissességét, hűtőbe téve hetekig eláll!

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!