Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszerkert – Mikor ültessük át a cseperedő palántákat?

Nézzük, mit kell tennünk, ha magról elvetett kis palántáink elkezdenek növekedni! (x)

Nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor a magról vetett növényeink kidugják a fejüket a földből, és figyelemmel, törődéssel követhetjük az apróságok fejlődését. Először az első sziklevelek jelennek meg, nézegetjük, ahogy szépen nőnek, köszönhetően a megfelelően kialakított palántaneveldénknek. Fontos, hogy továbbra is rendszeresen öntözzük őket, mivel a kiszáradás ilyenkor még könnyen végzetes lehet. Ugyanakkor a másik véglet, ha tocsognak a vízben, ugyanolyan káros lehet számukra, könnyen elrothadnak a fejlődésben lévő gyökereik. A locsolás lehetőleg spray-jel történjen továbbra is, kannával inkább alulról öntözzünk, mivel a vékony száraik könnyen eldőlhetnek, belefordulva a földbe.

Eltelt 2-4 hét, az első sziklevelek után megjelennek az igazi levélpárok is. Továbbra se legyünk türelmetlenek, hagyjuk fejlődni még palántáinkat, amíg 2-3 levélpár megjelenik. Amíg elérik ezt a kort, gyökérzetük nagyon érzékeny, sérülékeny, az átültetésnél könnyen elszakad, amivel hatalmas sokkhatást érnénk el, fejlődésük drasztikusan lelassulna, de akár el is pusztulnának.

Átültetésnél két lehetőség van

1. Ha több magot szórtunk egy közegbe, sűrűn vetettünk, akkor szét kell választanunk őket, tűzdelnünk kell. Ez azért fontos művelet, mert elszívják egymás elől a tápanyagot, egyenetlenül fognak fejlődni, illetve ha túl sokáig hagyjuk így őket, gyökereik összefonódnak, szétszedésük sok sérüléssel járhat. Ha így járnánk, érdemes folyóvíz alatt lemosni teljesen a földet, így a gyökerek könnyebben szétjönnek majd. Egy tompa késsel vagy kanál nyelével nyúljunk a szárak mellett pár centire a földbe, forgassuk ki óvatosan a palántákat, miközben fogjuk a szárak tövét. A laza tőzegnek köszönhetően ez a művelet könnyen elvégezhető. Először egy 6-8 cm átmérőjű cserépbe ültessük át, amit már megtöltöttünk földdel, és nyomtunk egy lyukat a közepébe. Ha megnyúltak volna, nem kell aggódni, ültessük mélyebbre, és takarjuk be földdel, végül locsoljuk meg őket.

2. Az egyesével elültetett palántákat egyszerűbb átültetni, csak át kell óvatosan emelni őket a nagyobb cserepekbe. De mennyivel nagyobba? Jellemzően kétszer akkorába, mint az előző, ha túl nagyba ültetjük át, az energiája nagy részét gyökérre fogja fordítani, és a növény lassabban fog nőni.

Mikor kezdjünk el tápozni?

Ha már 3-4 pár levelünk is megjelent, elkezdhetünk adagolni nekik, de érdemes az előírt mennyiség negyedével kezdeni, heti 1-2 alkalommal öntözni. Ha a levelek elkezdenek halványodni, az is egy jel lehet, hogy már szükségük van tápanyagra. Növekedési szakaszban főleg nitrogénre és káliumra van szükségük. A túl erős oldat megégetheti a gyökereket. Használhatunk szerves és jó minőségű műtrágyát is, ezek granulátum, por illetve folyékony formában is kaphatóak. A folyékony és a por könnyen oldódik, adagolásuk egyszerű, a műtrágya előnye beltéren, hogy semleges szagú. Ha mindenképp bio nevelést szeretnénk, azzal számolni érdemes, hogy a szervesek kellemetlen szagúak, főleg a szárított trágyagranulátumok.

Az átültetést bizonyos időközönként meg kell ismételni, figyeljük a cserepek alját. Ha látunk kilógó gyökereket, akkor érdemes ellenőrizni, ha szépen körbenőtték a közeget, ültessük át ismét nagyobb cserépbe őket. Az egészséges gyökérzet szép fehér és sűrű.

Használhatunk agyaggranulátomot is, aminek számos jótékony hatása van. Szórhatjuk a cserép aljába, keverhetünk a földbe is, illetve a tetejére is. Vízigényes növényeink számára hosszasan megtartja a nedvességet, amit szépen lassan visszaenged, ahogy szárad a föld.  A közepesen vízigényes növényeinket megóvja, ha véletlenül túlöntöznénk őket. 

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!