Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszerkert - Palántázáshoz milyen fény szükséges?

Fűszerkert nevezetű új sorozatunk második részében megmutatjuk, milyen fényeket lehet használni, hogy egész évben tudjunk otthon palántázni! (x)

A sikeres palántaneveléshez a következő a legfontosabb: a megfelelő fény biztosítása! Ha szeretnénk, hogy fűszernövényeink ideálisan fejlődjenek, azonban olyan helyen lakunk, ahol rövid ideig, vagy szinte alig süt be a nap az ablakokon, akkor feltétlenül gondoskodnunk kell a pótláson. Palántáink a kevés beszűrődő fény hatására csak sóvárogni fognak, elkezdenek nyúlni az ablak felé.

A kicsírázott magoncaink számára azonnal biztosítani kell a fényforrást, különben gyönge száruk lesz, így könnyebben kialakulhat akár palántadőlés is, ami tulajdonképpen egy gombás betegség. Nem kell megijedni, ha steril környezetbe vetettük magjainkat, akkor erre kisebb az esély, de fejlődésük lelassulhat, elhalványodhatnak a levelek, hiába a gondos nevelés. Ha tehetjük, alakítsunk ki egy polcos rendszert növényeink neveléséhez, helytakarékos, praktikus megoldás, így akár több tálca palántát is tudunk nevelni kis helyen. Ehhez a megoldáshoz talán a legideálisabb a fénycső használata, könnyen felszerelhető, és kevés helyet foglal.

De mégis milyen izzót vásároljunk?

Rengeteg választási lehetőségünk van, de leginkább azon múlik, hogy mennyit szeretnénk rá költeni. Az olcsóbb megoldások közé tartoznak az e27-es foglalatú izzók illetve a fénycsövek. Előnyük, hogy könnyen beszerezhetők, szerelhetők, keveset fogyasztanak, és alacsony a hőkibocsátásuk. A nagynyomású nátriumlámpák (HPS) és a kifejezetten növénytermesztésre kifejlesztett LED lámpák már a drágább kategóriába tartoznak. A HPS lámpákat használták eddig a leggyakrabban növénytermesztéshez, mivel a fénykibocsátása hatalmas, éppen ezért a hőleadása is, a fogyasztásáról már nem is beszélve. A LED technológia fejlődésével a HPS-ek kezdenek a háttérbe szorulni, a növénytermesztésre kifejlesztett ledek sokkal hatékonyabbak, mivel alacsonyabb a fogyasztásuk, kevesebb hőt termelnek, de a legfontosabb, hogy a növények számára felhasználható teljes fényspektrumot bocsájtanak ki, ami a fotoszintézishez szükséges. Jellegzetes lila színű fényük van, ami piros, kék és UV ledekből áll össze.

Amit figyelembe kell vennünk fényforrás vásárlása előtt, azok az izzók tulajdonságai. A Watt a fogyasztást jelenti, azonban a fény erősségét a Lumen mutatja, célszerű minél magasabb számút venni, min. 2000-2500 lm erősségű izzókban érdemes gondolkozni. A másik lényeges szempont a színhőmérséklet, amit Kelvinben adnak meg.

Palántaneveléshez a vegetációs (növekedési) időszakban inkább a fehér-kékes napfény árnyalat szükséges, 4000-6500K közötti értéket válasszunk. A fényforrást igyekezzünk ne túl távol, sem túl közel beállítani, fénytől függően kb. 30 cm az ideális távolság. A megvilágítás időtartama is fontos, növényeink fajtájától is függ, hogy mennyire van szükségük, de a növekedési szakaszban akár 16 óra is szükséges is lehet. Időkapcsoló segítségével pontosan és könnyen beprogramozhatjuk a megvilágítani kívánt órák számát.

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!