Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Google ma a magyarok egyik leghasznosabb és legaktuálisabb találmánya előtt tiszteleg

A Google nyitóoldalán ma különleges, magyar kötődésű doodle-t láthatunk, amely felhívja a figyelmet az alapos kézmosás módszerére és hosszúságára is. 

Dr. Semmelweis Ignác a modern orvostudomány egyik legnagyobb úttörőjének számít nem csak Magyarországon, de az egész világon. Semmelweist 1847. március 20-án nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol hamar felfedezte és bebizonyította, hogy az alapos kézfertőtlenítés jelentős mértékben csökkenti a betegségek és fertőzések csökkenését. 

Amikor Semmelweis elkezdett dolgozni a bécsi közkórházban, Európában éppen a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátát a szülészeti osztályokon fekvő fiatal anyák körében. A fiatal orvos kutatni kezdte a megbetegedések és elhalálozások okát, majd rájött, hogy a kórt egy fertőzés okozza. Az orvosok és orvostanhallgatók akkoriban a műtétek és boncolások után nem fertőtlenítették le a kezüket, a beavatkozások után pedig kórokozókkal hemzsegő kézzel vizsgálták meg a szülés előtt álló kismamákat. Semmelweis kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a páciensek vizsgálata előtt, rövid időn belül pedig megbetegedések és elhalálozások száma látványosan lecsökkent az osztályon. 

Semmelweisnek sokan álltak az útjába, sok orvos egyáltalán nem hitte el akkoriban, hogy a kézfertőtlenítés megoldás lenne a fertőzések elkerülésére. Az általa meghatározott higiéniai előírásokat csak halála után évtizedekkel később ismerték el és érvényesítették a világ kórházaiban. 

Semmelweis Ignácot ma sokan úgy említik, mint az anyák megmentőjét és a fertőzés elleni küzdelmek atyját. Nem csak a szülészet, de az egész orvosi szakma forradalmasítása is nagy részben neki köszönhető. A Google mai kerete és kis videója ma róla emlékezik meg, valamint mindenkinek ad egy nagyon kedves és hasznos bemutatót arról, hogyan kell alaposan kezet mosni. 

Ez is érdekelhet: 

via napi.hu

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!