Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gordon Ramsay szerint CSAK ez a 11 konyhai eszköz kell a konyhádba!

Ha gondban vagy, mi az, ami tényleg fontos egy jól felszerelt profi konyhában, de a pénztárca és a hely is szűkös, jó hírünk van - és Gordon Ramsaynek is.

Gordon megosztó, tudjuk, viszont szaktudásával azért nemigen tudunk szembeszállni. A következő videóban összeszedte nekünk, mi is az, ami minden kis és nagy konyhában jó, ha megvan. Meglepő módon ez csak 11 alapeszköz! Nincs benne semmi flancos, semmi extra drága, csak tényleg ami hasznos és praktikus.

1. FAZÉK

nem kell 10 féle, elég 2: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy, amiben van helyed tésztafőzésre, pörkölteknek, stb. A legjobb, ha rozsdamentes acéllal bevont rézedény fedővel, úgy hatékonyabb a főzés! Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk. Vegyünk picit drágábbat, de az tuti meglesz hosszú éveken át!

2. KÉS

3 alapkés kell: egy nehéz, nagyobb aprítókés, egy kicsi éles kés pl. zöldségaprításhoz, és egy nagy recés fogú szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, így a munkánk is az lesz. Ha a nyele jó nehéz, jobban tudjuk irányítani a folyamatokat.

3. MOZSÁR

jól mutat, univerzális, nem hiába használják ősidők óta. Pestókhoz, öntetekhez tökéletes – a friss fűszereknek így nyerjük ki a maximum ízhatását. Legyen nehéz kőből, így könnyebb vele dolgozni!

4. SERPENYŐ

Gordon kedvence: univerzális, szuper egy sima omletthez, tükörtojáshoz, de egy csirke- és kacsamellhez is. Sütőállót keressünk, ha lehet, fém nyéllel, mint a profik. Ne tapadósat vegyünk, és masszív aljút, ami jól osztja el a hőt.

5. DIGITÁLIS MÉRLEG

sütéshez elengedhetetlen. Minden grammot pontosan lemér, ahogy mondja, könnyebb, mint nagyanyáink kis súlyaival méricskélni.

6. SZŰRŐ

sütéshez szintén nagyon fontos: legyen hosszú a nyele és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani a tálba sütéskor, hogy  ne mozduljon el. És olcsó!

A VIDEÓT ITT NÉZHETITEK MEG!

7. Casserole – öntöttvas edény

univerzális. Főzhetünk benne a gázon, vagy kezdhetjük ott, és befejezhetjük a sütőben -isteni puha húsokat süthetünk benne!
Elég mindig a legkisebbre venni a lángot alatta, mert tartja a hőt. Ha jót választunk, örökké kitart!

8. VÁGÓDESZKA

jó vastag masszív fa vágódeszkát ajánl, ami alá tesz egy papírdarabot, hogy ne mozduljon el. Egyik oldalát zöldségekhez, másikat halhoz, húshoz használja, ezt cserélgeti. Tisztítás után néha meg kell kenegetni olajjal! Sose tegyük a mosogatógépbe vagy hagyjuk ázni, mert felázik, és elrepedhet.

9. HÁMOZÓ

zöldségpucoláshoz, csokoládéforgácsoláshoz, sajtszeleteléshez tökéletes - gyors, éles, nem pazarol.

10. 4-oldalú reszelő

nagyobb, kisebb, valamint extrafinom reszelőrésszel + hámozó nyílással.
Sajthoz, gyömbérhez, citromhoz, hagymához ajánlja. Tegyük rögtön a tálba, amivel dolgozunk utána, könnyebb, ha mindjárt abba reszelünk!

11. TEPSI, SÜTŐTÁLCA

a laposabb halgrillezéshez, kenyerekhez, a mélyebb tepsi fogantyúval pedig szárnyasok sütéséhez, mártások, szószok végső sűrítéséhez a sütőből kivéve, a gáztűzhelyre helyezve.

...és ezt olvastad?

Ennyiért és ilyet ehetsz Jamie új, budapesti éttermében

(via finedininglovers, fotó: flickr)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

quizas
quizas Wed, 2017-06-21 22:38

Nálam jól jön a levesesfazék is (fedővel), nem csak húson élünk. Hattagú családnak főzök, és megesik, nem minden nap állok neki, nem ez a főfoglalkozásom. Ja, és bevonom a többieket is, pucoljon és aprítson egyedül ekkora családra, akinek ez a hobbija. Úgyhogy több példányban is elkél nálunk a kés és társai.

István2k2
István2k2 Sun, 2016-08-07 10:01

A "rozsdamentes acéllal bevont rézedény" igen rossz fordítás. Ilyen nincs. A rozsdamentes acél lábasok fenekében van réz és az van bevonva rozsdamentes acéllal.

terranova56
terranova56 Sun, 2016-05-22 14:46

Villa, kanál(3 fajta) , habverő, keverőedény, tányér, késélező, fakanál, konzervnyitó, szeletelő- aprítógép, mixer, hirtelen ennyi jutott eszembe és láttam Gordon is használja ezeket csak ez 12.
Akkor vagy Gordon nem tud számolni, vagy aki fordította, nem tud angolul
Ja igen a szita mellé szűrő is kell

Hoky
Hoky Fri, 2016-05-20 09:58

Az egy másik kérdés hogy mért csak 10 dolog van felsorolva

syrtis
syrtis Thu, 2016-05-19 16:19

Hát igen. Ez az alap. De ha valaki meg akarja könnyiteni a dolgát, ezek után jöhetnek a kisegítő, kényelmi eszközök. Pl. robotgép.