Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görögdinnye és rasszizmus - mi köze a kettőnek egymáshoz? Eláruljuk!

A görögdinnye a nyár egyik kedvenc gyümölcse, történetéről mégis keveset tudunk. Arról például halottál már, hogy az 1900-es évek elejétől rasszista vonatkozásban használták?

„Megízlelni egy görögdinnyét olyan, mint megismerni az angyalok eledelét” - mondta a nyár egyik kedvenc gyümölcséről Mark Twain. Egyetértünk vele, hiszen a görögdinnye íze isteni, akár kenyérrel fogyasztjuk, akár levest vagy salátát készítünk belőle. A gyümölcsként számon tartott zöldség történetét azonban kevesen ismerik. Azt talán néhányan még tudják, hogy a növény Afrikából származik, és közel 5000 éves múltra tekint vissza. Arról viszont valószínűleg nem sokan halottak, hogy a történelem során rasszista vonatkozásban is szerepelt, az afroamerikaikkal szemben élő gyűlölködés, sztereotípiák megerősítéseként.

A görögdinnye a rabszolgák által terjedt el az Egyesült Államokban. Abraham Lincoln, amerikai elnök 1863. január 1-jén felszabadította az afroamerikai rabszolgákat, többségük pedig dinnyetermesztésbe kezdett. Mivel a fekete családok nagyon szegények voltak, ezért legtöbbször a nyári gyümölcsöt ették ebédre, vagy vacsorára. A 19. század végére általánossá váltak a dinnyével és az afroamerikaikkal kapcsolatos rasszista sztereotípiák.

Az 1900-as évek elején az afroamerikaikat dinnyét fogyasztva, nyomorultként, a fehér lakosságnál alsóbbrendűbbként állították be plakátokon, újságokban.

A legdurvább „támadások” az 1910-es és 1930-as években voltak. 1916-ban Harry C. Browne színész és zenész jelentetett meg egy dalt „Nigger Love a Watermelon Ha! Ha! Ha!” (Néger szereti a dinnyét ha! ha! ha!) címmel, ami egyértelműen rasszista indítatásból született. 1937. augusztusában pedig a LIFE magazin címlapján volt látható egy afroamerikai férfi, amint épp dinnyét szállít.

A dinnyét evő, boldog afroamerikai gyerekeket ábrázoló fotók ezekben az években nemcsak az újságokban, a plakátokon, képeslapokon, hanem a konyhai eszközökön is megjelentek: só- és borsszórókon, konyharuhákon.

A görögdinnyével ugyanis a felszabadított rabszolgák pénzt kerestek, nem is keveset, ezáltal pedig lehetőségük nyílt kitörni abból a nyomorból, amibe taszították őket. A dinnyebiznisz sikerére a déli államokban élő fehér lakosság is felfigyelt, ezért a gyümölcsöt elkezdték úgy beállítani, mint a szegénység szimbólumát: „aki dinnyét eszik az tisztátalan, lusta és gyermeteg”.

Bár azt hihetnénk, hogy hosszú évtizedek múltán kihaltak az afroamerikaikkal szembeni dinnyés sztereotípiák az Egyesült Államokban, nem így van. Barack Obamát például 2014-es kampányában ábrázolták egy viccesnek szánt görögdinnyés rajzon. Nem is olyan régen pedig Madonnának kellett magyarázkodnia, amikor egy szelet dinnyével fotózta le örökbefogadott afrikai lányát.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost, The Root

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!