Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén, és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Ha a kérdésre igennel feleltél, akkor előfordulhat, hogy te is tartós álmatlanságban szenvedsz. Ismerd meg a kiváltó okokat, és tudd meg, mit tehetsz ellene!

Az álmatlanság lehetséges okai

Annak, hogy éjjelente felébredünk, számos oka lehet, magyarázza dr. W. Christopher Winter neurológus, a Sleep Solution című könyv szerzője. A fogcsikorgatás, a reflux, a horkolás, a nyugtalanláb-szindróma, az alvási apnoe - vagyis az alvás közbeni legalább 10 másodperces légzéskimaradás -, és depresszió is okozhatja az éjszakai ébredéseinket. További kiváltó ok lehet az öregedés, az alkohol, a különböző gyógyszerek, valamint a pajzsmirigy túlműködés illetve a húgyhólyag betegségei is. De a háziállataikkal egy helyiségben alvók is gyakran beszámolnak az éjszakai virrasztásról.

Annak érdekében, hogy kiderítsük, mi okozza az éjszakai ébredéseinket, sorra kell vennünk minden tényezőt. Néha egészen egyszerű rájönnünk az okra, máskor viszont hiába vizsgálódunk, nem találjuk az álmatlanságunk eredőjét. Dr. Winter szerint a következőket érdemes tenned:

  • Az éjszakai fogcsikorgatást könnyen leleplezheti a fogorvosod, ha megkéred, hogy vizsgálja meg a fogaidat, talál-e rajtuk szokatlan kopási nyomokat.
  • Az alvási apnoéra is könnyen fény derülhet, hiszen ha a pároddal egy ágyban alszotok, egészen biztos, hogy a horkolások közötti hosszú szüneteket észreveszi. De az is árulkodó jel lehet, ha álmodból arra ébredsz, hogy nagy levegőt kellett venned.
  • A reflux tünetei nem feltétlen jelentkeznek napközben, van, hogy csak éjjelente, az alvás REM-fázisában észlelhetők: amikor éjjel felébredsz, és a szádban savas ízt érzel, az a reflux jele is lehet.

Ez is érdekelhet

Szomorú adatok: a magyar felnőttek közel 10%-a ebben a betegségben szenved

Dr. Lawrence Chan, az Ohioi Állami Egyetem Alváskutató Intézetének adjunktusa szerint egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, azonban ez nem feltétlenül igaz mindenkire. Ha például este 11-kor hajtod álomra a fejed egy 9 órás alvásra készülve, azonban a szervezetednek csak 6-7 óra pihenésre van szüksége, jó eséllyel a tervezettnél előbb fogsz felébredni. Ráadásul, idővel az alvásszükségletünk is megváltozik, vagyis ahogy öregszünk, általában kevesebb alvást igényel a szervezetünk.

Dr. Winter a következőket tanácsolja a kellemetlen éjszakai ébrenlétek kiküszöbölésére:

"Ha azon kapod magad, hogy éjjelente gyakran felébredsz, és akár 30-40 percre is szükséged van ahhoz hogy újra elaludj, akkor próbáld ki, hogy minden nap fél órával később fekszel le, de az ébredésed idején ne változtass 2 hétig. Ha 2 hét után sem tudod végigaludni az éjjeleket, akkor érdemes felkeresned egy alvásklinikát, és kivizsgáltatnod magad.”

Az alvási menetrend és a biológiai órád összehangolása

Az említett okokon kívül dr. Chan szerint az is lehetséges, hogy a szervezeted cirkadián ritmusának zavara miatt nem tudsz aludni. A cirkadián ritmus nagyjából 24 órás ciklusokat ölel fel, amit saját biológiai óránk vezérel. Gyakran olyan alvási menetrendet és életvitelt állítunk be magunknak, ami nem kompatibilis a cirkadián ritmusunkkal, így ez is okozhatja az éjjeli ébredéseinket. Bizonyos emberek késleltetett, míg mások előrehaladott alvási fázisban szenvednek: előbbi serdülőkorban, és fiatal felnőttként jellemző – amikor későn fekszünk és későn kelünk-, amíg az utóbbi – vagyis a korai fekvés és ébredés – az idősebbeknél gyakoribb.

Mi a megoldás?

Természetesen kipróbálhatjuk az ismert jó tanácsokat, miszerint kerüljük a koffeint, az alkoholt és a dohányzást, ne engedjük be a hálószobába a fényt, és a mobilokat, valamint a tévét is száműzzük a hálószobából. Ha párunk sokat fészkelődik az ágyban, vegyünk olyan matracot, ami elnyeli a mozgás keltette rezgéshullámokat, illetve ha horkol, használjunk füldugót, vagy költözzünk át a másik szobába.

Fontos azonban, hogy ha mégis felébredünk éjjel, ne stresszeljünk rá az alvásra. Dr. Chan azt tanácsolja, hogy ha 15 percen belül nem tudsz elaludni, akkor kelj ki az ágyból, és csinálj valami számodra pihentető, relaxáló dolgot. De amint azt érzed, hogy kezdesz álmos lenni, feküdj le! Ha rendszeresíted ezt a gyakorlatot, az agyad idővel összekapcsolja az ágyat az álmosság érzésével, így akár ezzel a módszerrel is csökkentheted az ébren töltött éjjelek számát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!