Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha csokoládét eszel, a tudtodon kívül árthatsz a legszegényebbeknek

A csokoládé finom, de tudod mi a valódi ára annak, hogy a szenvedélyednek hódolhass? Az iskola helyett a kakaóföldeken dolgozó több, mint 1 millió gyerek a megmondhatója.

A kávéhoz hasonlóan a legtöbb kakaóültetvényen sem olyan emberek dolgoznak, akik tisztességes fizetést kapnak a munkájukért. Amíg mi a boltban néhány száz forintot fizetünk egy tábla csokoládéért, addig azért az összegért akár napokat is dolgozhatnak az ültetvényeken a gyerekek és a szüleik.

Csokoládéfogyasztásért börtön?

2005-ben egy holland újságíró, Teun van de Keuken besétált a rendőrségre, hogy feladja magát. Azt kérte, tartóztassák le, felfogadott egy ügyvédet, hogy  segítsen neki abban, hogy börtönbe kerülhessen, a bírót is arra kérte, hogy gyermekmunkához való hozzájárulása miatt ítéljék el. Végül Keukent nem ítélték el, hiszen a bűncselekmény, amire alapozta a saját maga ellen emeltetett vádat, az a csokoládé evése volt. De mi köze a gyerekmunkának a csokoládéhoz? Rengeteg kakaóbab ültetvényen gyerekek dolgoznak éhbérért.

Ez után Keuken úgy döntött, ő maga tesz azért, hogy megállítsa a gyermekmunkát, és alapított egy csokoládécéget, a Tony's Chocolonelyt, ami azon elszegényedett nyugat-afrikai országokban élőket foglalkoztatja, ahonnan a világ kakaóbab-termésének 70%-a származik.

A cég fontosnak tartja, hogy mindenki megértse: a csokoládé egy élvezeti cikk, nem pedig alapvető táplálék. Nem taszíthatunk több mint 1 millió gyereket rabszolgaságba, csak azért, hogy olcsón jussunk az élvezeti cikkekhez. A Tony's csokoládéi nem egyenlő kockákból állnak, ami nem véletlen: az egyenlőtlen elosztású részek a csokoládéipar aránytalanságait hivatottak érzékeltetni.

A márka 5 alapelve, ami alapján a termelés folyik: 

  • az összes összetevő nyomon követése, ellenőrizhetősége,
  • a mezőgazdasági termelőknek korrekt ár fizetése felvásárláskor, és korrekt munkabérek,
  • a gazdálkodók növényeinek kockázati megosztása, 
  • a hosszú távú elkötelezettség növelése, és 
  • a mezőgazdasági szövetkezetek, a gazdálkodók, valamint a befektetők együttműködésének segítése.

Gyerekmunkások a kakaóbab ültetvényeken

A csokoládéiparban rengeteg gyerekrabszolga dolgozik éhbérét, de a felnőttek sem képesek a fizetésükből eltartani, etetni, ruháztatni, iskolába járatni a gyerekeiket. A viszonyítás kedvéért: egyetlen iskolai ruhára 1 havi bérük megy el.
A Tony's már a legelső mozzanattól nyomon követi a csokoládé gyártását: azaz fontosnak tartják, hogy a kakaóbab is fenntartható gazdaságokból származzon, a munkások tisztességes bért kapjanak, és a felvásárlás is megfelelő áron történjen.

Lényeges, hogy lássuk: a kakaó világpiaci ára nem egyszer 40 százalékkal is megemelkedik, azonban ennek jelentős részét a termelők fizetik meg, nem pedig a csokoládégyárak, vagy a vásárlók. A Tony's cége azonban odafigyelt a kompenzálásra, és azt szeretné elérni, hogy a többi gyártó, sőt, mi vásárlók is reagáljunk, ha emelkedik a kakaó ára.

A Tony's bízik abban, hogy ha az emberek megértik, mi is történik az ellenőrizetlen forrásból származó kakaóbabból készült csokoládé gyártása során, hajlandóak lesznek többet fizetni egy olyan csokoládéért, ami fenntartható gazdaságból, és gyerekmunkások nélkül készült. De ahhoz, hogy ez működjön, természetesen a kormányoknak, a gyáraknak, a felvásárlóknak és az ellátási lánc minden résztvevőkének együtt kell működnie. A jelenleginél jóval nagyobb ellenőrzés szükséges a kormányok részéről ahhoz, hogy a kakaótermelőknek jobb árat fizessenek a felvásárlók.

Az első lépés, hogy megértsd: nem mindegy, milyen csokoládét emelsz le a polcról!

Mostanra a kezdeményezés odáig jutott, hogy a legnagyobb holland szupermarkettel, az Albert Heijnnel együttműködve azon dolgoznak, hogy egy teljes mértékben ellenőrizhető forrásból származó kakaóbabból készült csokoládét hozzanak létre. Sőt, a Tony's az Egyesült Királyságban is szeretné meghonosítani az afrikaiakat segítő csokoládépiacot.

A céljuk, hogy bebizonyítsák: úgyis lehetséges finom, és kereskedelmi szempontból is nyereséges csokoládét gyártani, hogy közben nem alkalmaznak éhbérért munkásokat, gyerekeket. A jó hír az, hogy más csokoládégyáraknak is nyitottak arra, hogy rálépjenek az útra, amin a Tony's Chocolonelyt jár.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!