Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha ennél többet mobilozik a gyereked, akkor az már árt az egészségének

Persze nem csak a gyerekeknek kellene korlátozniuk a napi képernyő előtt töltött időt hanem nekünk, felnőtteknek is.

Bármerre nézünk magunk körül, mindenhol telefont, tabletet néző embertársainkat látjuk. Ki dolgozik, ki szórakozik, ki „újságot” olvas, ki kapcsolatot tart – millió dologra használjuk ezeket a készülékeket. Önmagában ezzel nem is lenne olyan nagy baj, hiszen érdemes ezeket az új technikai eszközöket ésszel használni, ám úgy tűnik, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek messze túllépik az ajánlott napi időt. 

Naponta legfeljebb 1-2 órát szabadna csak a különböző készülékek képernyői előtt tölteniük a gyerekeknek szórakozás céljából – jelent meg az Amerikai Szívtársaság közleményében. Ez pedig – többek között – azért okozhat gondot, mert ha a fiatalok túl sok időt töltenek képernyőnézéssel, akkor hozzászokhatnak az ülő életmódhoz, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.

A közleményt egy olyan szakértői testület fogalmazta meg, amely egy sor tudományos kutatási eredmény és bizonyíték áttekintésével készített összefoglalót a szív- és érrendszeri betegségeket és az agyi érkatasztrófát érintő témában. Ahogy azt pedig már számos kutatás igazolta, mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind az agyi érkatasztrófák gyakrabban fordulnak elő az elhízott embereknél.

Míg pár évvel ezelőtt azon aggódtak a szülők, hogy túl sokat TV-znek a gyerekeik, addig mára már messze nem ez a fő probléma. Az elmúlt húsz év adatai szerint a kisgyerekek és a kamaszok ugyan egyre kevesebb televíziót néznek, azonban az olyan készülékek, mint az okostelefonok és a táblagépek szórakoztató célú használata miatt mégis több időt töltenek a képernyők előtt.

A jelenlegi becslések szerint a 8 és 18 éves kor közötti fiatalok naponta több mint hét (!!!) órát töltenek képernyőnézéssel.

A kutatók szerint a kisgyerekeknek és kamaszoknak naponta legfeljebb 1-2 órát szabadna csak szórakozás céljából a képernyők előtt tölteniük. „Mivel a fiatalok többsége már most jóval átlépi ezt a határt, ezért különösen fontos, hogy a szülők határozottan lépjenek fel a képernyő előtt eltölthető időt illetően, beleértve a mobiltelefonok használatát is” – húzták alá a szakértők.

A technológiai fejlődés rendkívüli gyorsasága miatt nehéz vizsgálni az okostelefon-, tablethasználat valódi hatását, hiszen nem áll elég idő még rendelkezésre a megfelelő kutatások elvégzéséhez és a fogyasztási szokások is nagyon dinamikusan változnak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!

forrás: MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!