Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habozni ér! A Horizont Sörök kínálatából kóstoltunk

Tesztünkön a Horizont KRAFT söreit vettük ízlesés alá, hogy szerkesztőségünk számára is kiderüljön, ki milyen sörfajtával ápol közelebbi viszonyt.

Izgalmas dolog egy főzde majdnem teljes kínálatát végigkóstolni, mert a sörmester keze minden üvegben benne van, de a jellegzetességek mégis kiütköznek az eltérő sörfajták esetében. A Horizont kézműves főzde néhány éve nemzetközi versenyekről hazahozott söreivel hívta fel magára a figyelmet, míg idén külsőleg és belsőleg is megújultak a manufaktúra üvegei. Tesztünk során 6 különlegességet kóstoltunk, szigorúan a munkaidő végén:

Mivel nem azonos fajtákról van szó, ezúttal eltekintünk a végső sorrend felállításától, de a végén azért kiderül, hogy melyik volt a sörrel közelebbi barátságot ápolókból és lelkes laikusokból egyaránt álló csapat kedvence. A teszten négyen vettünk részt, a véleményünk teljesen szubjektív, nem szakértői. A söröket kóstolás előtt behűtöttük.


A házi sörszakértőnk javaslata alapján a söröket erősségük, karakterességük szerinti sorrendben kóstoltuk a könnyebbektől a nehezebbek felé haladva.

ÍME A SÖRÖK A KÓSTOLÁS SORRENDJÉBEN!

Herr Lager – hidegkomlózott lager

Szép világos lager, enyhén zavaros színnel és kellemes illattal, amiben könnyed gyümölcsösséget is felfedeztünk. Selymes, nem savanykás, van aki szerint „jó ivósör”, enyhén komlós ízvilággal, de többen is semlegesnek minősítették, míg mások azt értékelték, hogy „nem szúr”, akármit is jelentsen ez. 

Sailor Belle – saison witbier

Szép hab, itt már aranysárga szín és gyümölcsös, főként citrusokra emlékeztető jegyet megmutató belga sör. Az illata nagyon kellemes, a nyarat juttatja eszünkbe, és hogy bár ne lenne vége, egész nap eliszogatnánk. Az íz összhangban van a korábbi citrusos illattal, van akit jó értelemben véve gyümölcslére emlékeztet, egyáltalán nem tolakodó.

Easy A – american pale ale

Aranyló barackléhez hasonlatos szín, mást a „nagyon cool üveg” hengerelt le még a kóstolás előtt. Közepesen erős, ízében az előzőhöz hasonló, de kesernyés utóízzel támad, amit volt aki „fáradtnak” talált, míg más szerint ez az „igazi APA”.

Hazy Queen – New England IPA

Az IPA-hoz érve kicsit megpihentünk, hogy a legjobbat nyújtsuk, ebből jöttek az olyan mondatok, mint a „testesen erőteljes” és a „karamellás, olyan, mint egy long drink”. Az előzőhöz képest lényegesen világosabb a szín, de sűrűbb az állag is, mint a pale ale esetében volt. Volt aki a legszebb hab díját ítélte neki. 

Gentle Bastard – IPA

Ez az intenzív IPA volt talán a legmegosztóbb. Egyesek a lágy vajas keksz élményében merültek el, illetve a karácsonyi ízek és illatok sejlettek fel bennük, míg másvalaki a narancsosságát méltatta. Itt mindenesetre elkezdett durvulni a helyzet, amit a „brutál masszív komlós” és „furcsa ízkombinációt eredményezett a számban” kijelentések követtek. 

Morning Joe – breakfast stout

(tesztünkön ez a sör még nem kapott végleges címkét)

Gyönyörű sötétbarna szín, szuper hab és átható csoki-kávé illat, vagyis a „barnás veszedelem”. Elsőre többünket megütött a kávés ízvilág, és eszünkbe jutottak az álmos reggelek, amikor még órákig áll az elkészült kotyogós, és csak indulás előtt húzzuk le gyorsan. Van egy savanykás utózengése is, mégis könnyed, laza és krémes. Határozottan meglepetés. 

És, hogy mi volt az egyértelmű kedvenc?

Az egyébként kisebb-nagyobb kilengések ellenére kiegyenlített mezőnyben ugyan, de a Sailor Belle, belga fehér búzasör lett a befutó, ami egyébként a Dublin Craft Beer Cup 2017 abszolút győztese is volt egyben.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!