Hadat üzent az EU a szója- és rizstejeknek

Döntött az Európai Unió: a növényi eredetű ételeket és italokat nem nevezhetik tejnek, vajnak és sajtnak sem. A tiltás alól van néhány kivétel.

Az Európai Bíróság (EB) szerdán úgy döntött, hogy csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejtermékeknek nevezni. Az ítélet azután született, hogy a német bíróság pert indított a TofuTown nevű élelmiszervállalat ellen, amiért a növényi eredetű termékeit szójavaj és vega sajt néven árusítja. Az EB egy 2013-as uniós rendeletre hivatkozva hozta meg döntését – írja a BBC.

Ebben világosan leírják, hogy csak az állati eredetű tejből készült termékeket lehet sajtnak, tejnek, joghurtnak vagy vajnak nevezni, a növényi eredetűeket nem. 

Ezt a rendeletet egyébként Magyarország is megszavazta – emlékeztet az Eurológus.  A szabály alól hoztak kivételeket, de magyarul csak a kókusztej került be a tejhelyettesítők közül.

Egy londoni jogász, Katie Vickery elmondta, az elmúlt években megnőtt a növényi eredetű termékek fogyasztása. A jogász szerint egyetértés van arról, hogy a vásárlók tudják mit vesznek, amikor a szója- vagy risztejet választják. A német élelmiszervállalat is erre hivatkozva próbálta megnyerni a pert, de az EB különösen szigorú ítéletet hozott.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!