Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajdina a spájzban

A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság – érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!

A quinoához és amaránthoz hasonlóan növénytanilag a hajdina sem gabona, hanem ún. álgabona. Felhasználását tekintve egy kalap alá vehető a valódi gabonákkal, pl. a rizzsel, hiszen fogyasztható köretként, de lisztet is készítenek belőle. A gabonákhoz hasonlóan kitűnő energiaforrás, ugyanakkor gluténmentes, így a cöliákiával élők is bátran fogyaszthatják. Magas növényi fehérje- és élelmirost-tartalmú, gazdag B1-, B2- és E-vitaminban, káliumban, foszforban, magnéziumban.

Főzhetjük ugyanúgy, mint a rizst (kétszeres mennyiségű sós vízben), vagy készíthetünk belőle lágy, édes vagy sós kását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia „galette” és a japán soba tészta alapja.

Ma már nemcsak egészség- és bioboltokban kapható, hanem megtalálható a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is. Bátran kísérletezzünk vele, tegyük változatosabbá étrendünket!

Kínálatunkból összegyűjtöttem most 10 db receptet, amelyek nagyszerűen tükrözik sokoldalú felhasználhatóságát. Próbáljátok ki őket!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!