Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamarosan drágul az egyik alapélelmiszer - de már megint miért?

Egyelőre nehéz megjósolni, milyen mértékű lesz a drágulás.

Hamarosan újabb alapélelmiszer, a tej drágulhat, ami a tejtermékek árára is hatással lesz. Az áremelkedés oka, hogy csökken a nyerstej mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedtek – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A terméktanács szerint a nyári „hőstressz” hatására a nyerstej mennyiségének csökkenése százalékban kifejezve akár kétszámjegyű is lehet Magyarországon, a tavaszi időszakhoz képest. 

Azt egyelőre nehéz megjósolni, pontosan mennyivel emelkedhetnek az árak. A drágulásnak egyelőre még semmi nyoma, sőt, ha az árakat januártól nézzük, akkor több tejtermék ára – tejföl, joghurt, sajt – némileg csökkent. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer szerint a boltokban  körülbelül ilyen átlagáron volt kapható a tej és a tejtermékek a héten:

  • 1,5 % zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej – 230 Ft/l
  • 2,8 %zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej - 253 Ft/l
  • Félzsíros tehéntúró 250 g - 1 325,45 Ft/kg
  • Tejföl 20% zsírtartalommal 140 g -1127 Ft/kg
  • Joghurt natúr 140 g - 618,11 Ft/kg
  • Normál trappista sajt - 1 824,62 Ft/kg

A terméktanács szerint rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése. Ágazati összefogást szorgalmaznak azért, hogy a kedvező külpiaci árak ellenére a magyar nyerstej belföldön maradjon. 

Receptajánló:

Kitértek arra is, hogy az ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő, emellett a termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becsült adatai szerint Magyarországon a tejtermelés tavaly 1,9 millió tonna volt, az azt megelőző évhez képest minimálisan csökkent. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon, egy százalékkal többet az előző évinél.

Ezeket olvastad már?

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tipcsi52
tipcsi52 Sat, 2019-07-20 15:43

"az ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő"

A hiányzó szakképzett munkaerő jelenséghez fokozatosan hozzá kell szoknunk mind hazánkban, mind az összes fejlett nyugati civilizációs régióban, amelynek eredete nem más mint az 50 éve tartó, s egyre nagyobb méreteket öltő népességfogyás több generáción át húzódó hatása. Ahogy emiatt egyre több az öreg a munkaképesekhez képest, a gazdagabb országok ideig-óráig még elszipkázzák a hozzáértőket, aztán pár év múlva ennek vége, s 1-2 évtized, mire kiteljesedik a demográfiai tragédia. Jól tudják ez a világon mindenütt fentről, de csak ijedten kapkodnak hamis megoldások után. hanyatló civilizációnk lassan beleolvad az ide érkezők alacsony kultúrájába, civilizáltsági viszonyaiba, ahogyan a történelemben ez már számos alkalommal megtörtént a régmúltban. S egy ilyen tejipari válság nevetséges lesz ahhoz képest, hogy sokkal fontosabb területeken (egészségügy, oktatás, bankrendszer, igazságügy, stb) is ellehetetlenülnek a helyzetek, mert nincs - ma sem termelődik - elegendő utód az európai gyökerű kultúrában, az ilyen kultúrájú családban felnövekedve. E jelenség gyökere fél évszázaddal ezelőtt robbant ki, de képtelenek vagyunk elhinni, hogy az volt az oka.

laszlokramos70
laszlokramos70 Sat, 2019-07-20 13:52

" AKI Piaci Árinformációs Rendszer szerint a boltokban körülbelül ilyen átlagáron volt kapható a tej" légből kapott árak,hazugság !
Ha a magyar tejtermelő képtelen ellátni a piacot,le kell bontani az akadályokat a behozatal előtt,elvégre a szabad árumozgás az egyik alaptétele az EU.nak !Itt az ideje megfékezni a sok terméktanácsot ,akik már,már maffia módszerekkel korlátozzák a piacot!

balcsimami
balcsimami Sat, 2019-07-20 14:25

A hazai tejtermelőket elnyomják, mert a zsebből zsebbe kereskedői szokás a divat. Csak hazai termelőktől nem kapnak lóvét a kereskedők.

salty_
salty_ Sat, 2019-07-20 11:06

az árak nem valósak... a hivatkozásban szereplő adatbázis szerint pl : 2,8 %zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej - 167,17 Ft/l

es a tobbi arakat sem találtam sehol...esetleg pontosithatnák a forrást

balcsimami
balcsimami Sat, 2019-07-20 14:23

Sok üzletben a tej ára mint a szivárvány 170,-ft-tól 290,-ft-ig a sima 2,8-as tej. Aztán, azért is emelik az árakat, mert előre bekiabálják, ez hazai szokás, amikor már megszokják az emberek az emelés tényét, már nincs mit tenni, megemelik.