Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy harapásra a haláltól: nők, akik előkóstolták Hitler ételeit

A világ legkegyetlenebb diktátora 15 nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Ha egyikük sem esett össze holtan, Hitler meg merte enni az ebédjét.

Képzeld el, hogy az étel, amit épp megenni tervezel, az utolsó lesz az életedben. Belehalhatsz a reggelidbe, az ebédedbe, vagy a vacsorádba. Nincs választásod, minden eléd tett fogást meg kell enned. Egy kis női közösség tagjai a Harmadik Birodalomban minden nap halálfélelmet éreztek, amikor étkezésre került a sor. Ők voltak azok, akik előkóstolták Adolf Hitler ételeit a második világháború utolsó két és fél évében. 

A náci diktátor abban az időszakban attól tartott, hogy ellenségei vagy éppen szövetségesei megmérgezik, ezért 15 fiatal nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Dolguk rendkívül egyszerű, de annál veszélyesebb volt. Az SS egyik tagja felszolgálta nekik Hitler ebédjét, majd várt egy órát. Ha egyik nő sem halt meg, akkor a diktátor megette az ételt.

A fiatal kóstolónők történetére csak 2013-ban derült fény, amikor egyikük, Margot Wölk kiállt a nyilvánosság elé. Wölk 24 éves volt, amikor 1941 telén elmenekült szülei szétbombázott berlini lakásából. A kelet-poroszországi Gross-Partsch-ba ment, ami jelenleg Lengyelország területén található. Az SS innen vitte őt el előkóstolónak. 

Ez is érdekelhet!

7 kegyetlen diktátor étkezési szokásai – hátborzongató emberek, akiknek neve örökre bevésődött

Wölk és társai finomabbnál finomabb ételeket ehettek, például spárgát, töltött zöldségeket, tésztaféléket, míg mások az országban az éhhalál szélén álltak. Hús sosem volt, hiszen Hitlerről tudva lévő, hogy élete utolsó éveiben vegetáriánus volt. Az előkóstoló lányok azonban nem tudták élvezni a fogásokat, hiszen bármelyik halálos lehetett volna számukra.

Az eddigi információk szerint szerencsére egyetlen előkóstoló sem kapott ételmérgezést a Hitlernek szánt ételtől, bár tény, hogy a róluk szóló feljegyzésekből alig maradt fent valami. Ha Wölk nem állt volna ki a nyilvánosság elé, akkor soha nem derül ki a 15 fős közösség története. Wölk 2014-ben, 96 éves korában elhunyt, és nagyon úgy néz ki, hogy rajta kívül senki sem maradt életben az előkóstolók közül. Neki szerencséje volt, mert el tudott menekülni, de  a többieket nagy valószínűséggel a szovjetek ölték meg. 

A 15 fiatal nő történetéről színdarab is készült, Hitler kóstolói címmel.

Ezeket olvastad már?

via BBC, Spiegel

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!