Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Használd jól a csirkét!

Kedvenc húsforrásunk szinte nap mint nap az asztalra kerül - de vajon jól használjuk? Mihez kell a comb, a mell, és a farhát? Segítünk összeszedni, hogy miből mit készíts!

Csirke. Már magát a szót sem szeretem. Ízetlen, szétszárított „roston csirkemellek” jutnak róla eszembe, mozzarellával, meg fitness salátával. Pedig a húsfajtával semmi bajom nincs – egyszerűen arról van szó, hogy kezdjük elfelejteni, hogy ennek az állatnak nem csak kiszáradásra hajlamos mellehúsa van, hanem rengeteg más „alkatrésze”, amit egyre ritkábban használunk. És akkor még meg sem említettük, hogy a kora is fontos, no meg a neme. Lássuk hát, mi minden finomság készíthető a csirke húsából!

Láb

Ritkán veszünk lábat csak úgy magában, ha pedig egész csirkén van, maximum a levesbe használjuk, bár sokan kiakadnak a levesben úszó lábnak még a gondolatától is. Meglehetősen olcsó húsról van pedig szó, amely alaplének például pont tökéletes – a kockánál mindenesetre tuti jobb megoldás. Pörkölt készítésekor akkor is ajánlott két darabot belefőzni, ha nem egész csirkéből dolgozunk – a bőrben lévő kollagén kioldódik, és olyan vastag, sűrű szaftot von maga után, amit egyetlen utólagos fortéllyal sem tudnánk elérni.

Nyak

Szintén az olcsó húsfélék közé tartozik, akárcsak a lábból, a nyakból is ízletes alaplé főzhető, amit aztán felhasználhatunk rizottóhoz, vagy krémlevesekhez. Pörköltbe bele lehet tenni, ha pedig húslevest főzünk, akkor egyenesen kötelező. Ha az asztaltársaság finnyás lenne, és a nyak megmaradna, akkor is készíthetünk belőle tetszőleges húskrémet.

Farhát

Húslevesnek önmagában kicsit soványka az íze, de alaplének ez is tökéletes, és akárcsak az előző két húsfélének. Bőven megfelel akkor is, ha valamilyen zsengébb zöldségből főzünk levest, és szükségünk van egy kis íztuningra – tavasszal a borsó vagy vegyes zöldséglevesbe abszolút illik. Húsleves esetében másodikként felszolgálhatjuk paradicsomszósszal, ha pedig senkinek nem fűlik hozzá a foga, ebből is isteni pástétom készülhet. Hallottam már olyat, hogy valaki rántva szereti...ha kipróbáltátok, kérek róla referenciát!

Szárny

A szárnytő a pörköltbe – nem paprikásba – nyugodtan belekerülhet. Levesbe szintén, és rá is igaz ami az előbbiekre. A szárny ugyanakkor rántva is nagyon jó, sőt, sütőben elkészítve is igazi szaftos, maszatolós falat, mindegy, hogy fokhagymás, mézes, bbq, vagy másmilyen szósszal dobjuk fel. A rajta található nagyobb mennyiségű bőr miatt én nem hagynám ki egyetlen csirke vagy kakaspaprikásból sem. Ha húslevesbe tesszük, érdemes idősebb madarat választanunk, hogy kibírja a lassú gyöngyöztetést.

Comb

Lehetőségek végtelen tárháza. Paprikásba nélkülözhetetlen, pörkölte akár sok is lehet. Sok függ attól, hogy mennyi idős az állat, amivel dolgozunk – ha 70 deka körüli, még nem tojt, úgynevezett rántani való csirkét sikerül szereznünk, akkor nem kérdés, hogy a tökéletes rántott csirkecombot fogjuk felszolgálni. Az alsó combot elég csak panírozni, a felsőt azonban ki kell csontozni rántás előtt. Kicsit korosabb madárból készüljön rakott étel, ahol fontos a hosszas sütés, hogy az ízek összeérjenek. Az egész combok ezen kívül tölteni is tökéletesek, és bármilyen szószos, serpenyőben sült gyors vacsora alapjául is szolgálhatnak.

Mell

És itt a megunhatatlan mell. Leginkább bundázva vagy frissen sütve érdemes elkészíteni, rakottasnak csak akkor, ha sok szafttal készül, különben nagyon könnyen kiszárad. Ezen kívül jó választás akkor is, ha pár perces, friss zöldséges, harsanós vacsorát készítünk, hiszen hamar átsül. 

Belsőségek

Májból isteni házi májkrémet készíthetünk, és a resztelt májon kívül is van még csomó olyan gyors fogás, amihez felhasználhatjuk – a rizottótól a bolognain át egészen egészen a töltelékig rengeteg egytálételnek lehet az alapja. Zúzából egyértelműen pörkölt a kedvenc, de kevesen tudják, hogy konfitálásra is alkalmas – ha egyik sem tetszik, tegyük levesbe, akárcsak a szívet.

Fej

Sokaknak még a gondolat is szentségtörés, hogy a levesben ott úszkáljon, mások azonban szeretik. Sőt, a főtt kakasagy van, ahol igazi csemegének számít. Mindenesetre csak akkor próbálkozzunk vele, ha teljesen megbízható csirkével dolgozunk!

Osztriga

A csirkehát végén lévő, kis beugróban található puha hús „új” kedvenc a csirke részei közül. Rendkívül pici mérete miatt, ha ezzel akarunk főzni, több csirkére lesz szükségünk, de ha mindenképpen ezt szeretnénk elkészíteni, szuvidálásra vagy hirtelen sütésre gondoljunk főleg.

Olvastad már?

Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sat, 2016-10-22 13:15

Szia Dacota!
Meg kell köszönnöm, hogy foglalkozol a csirke nem nemesebb, de annál jobb részeivel.
Mint már itt írtam, jelenleg rántott farhát készül.
De egy másik kedvenc kajám is készül, méghozzá a csirkeláb pörkölt, van olyan ragadós és jó, mint a körömpörkölt

Szella
Szella Fri, 2015-03-20 18:21

Rántva a farhát a világ legjobb kajája. Kézzel nekiesve, mikor frissen sült. Tavasszal friss fejes salátával, a jó öreg cukros-ecetes öntettel (a saláta zsenge "szívét" meghagyni a végére). Gyerekkorom neves pillanatait köszönhetem ennek a fogásnak :D

terranova56
terranova56 Sat, 2016-10-22 12:46

Na ezt tudja meg a rendőrség!
Hát én hiába mondom barátaimnak, ismerőseimnek, nincs jobb a rántott farhátnál, és néha kirántok combot, vagy a mellet,de messze nincs a farháthoz.
Jelenleg nincs tavaszi salátám, mert ősz van, de vettem mostanit.
Most pácolódik, nemsokára kisütöm és valóban úgy esszük, kézzel salátával köret nélkül.
Bár némi előkészítést igényel, bánhatja aki nem próbálta!

arkantak
arkantak Fri, 2015-03-20 17:08

tudom h mindenki undinak tartja, de nálunk szokás a lábat is panírozni, és kirántani. A mamán, anyum, és én is imádjuk, ugyanígy a farhátat is rántva és pöribe. Amikor a férjem bekerült a családba, furcsán méregette a rántott csirkelábakat, de most már ő is imádja.

witch
witch / witch Thu, 2015-03-19 19:08

Igen, a farhat nagyon finom kirantva. Az anyukam amikor rantott csirket sutott, O kirantotta azt is. Nagyon valogatos gyerek voltam, semmilyen reszet nem ettem, csak a panirt szedtem le, de a farhat, na az johet! En nem rantok csirket, mert az enyem soha nem sikerul finomra, a ferjem meg amugy is karaj parti.