Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hazavághatja a fiatal férfiak termékenységét a sok gyorskaja

Ha 18 éves korukig sok feldolgozott élelmiszert esznek, könnyen lehet, hogy ennek a spermiumtermelő sejtjeik látják kárát.

A Harvard Egyetem kutatása ismét rávilágított arra, hogy mennyire egészségtelen, ha valaki rengeteg gyorskaját eszik: most a fiatal férfiak vannak terítéken, akiknek a termékenységük bánhatja a rossz étrendet, méghozzá akár már 18 éves korukra.

A férfiak terméketlenségére általában nem 18 évesen gondol leginkább az ember, általában a férfiak úgy gondolják – jogosan -, hogy a 30-40-es éveikig nem kell vele foglalkozniuk. A Harvard Egyetem kutatói azonban most kiderítették, hogy a nyugati stílusú, gyorsélelmiszerekre épülő étrend nagyon könnyen már fiatal korban beleszólhat a termékenységbe. Ha egy fiú 18 éves koráig rengeteg pizzát, hot dogot, hamburgert, és ehhez hasonló, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, de zsírban és kalóriában gazdag ételt fogyaszt, akkor könnyen lehet, hogy ez káros hatással lesz a nemzőképességére, mivel elpusztulhat a spermiumtermelő sejtjei egy része.

A szakértők szerint az ilyen, antioxidánsokban szegény étrend ún. oxidatív stressz alá helyezi a spermiumtermelő sejteket, amelyek előbb-utóbb feladják a harcot, és elpusztulnak. A következtetéseket egy 3000 résztvevős kutatásból vonták le, amelyet dán, a katonaságba éppen belépő férfiakkal készítettek.

A felvételinél a férfiakat kikérdezték többek között az étkezési szokásaikról, valamint fizikálisan is felmérték őket. Az étkezések alapján négyféle csoportba osztották őket: 1. vegetáriánusokra, 2. nyugati diétán élőkre, 3. „megfontoltan” étkezőkre (ők csirkét, halat, zöldségeket ettek és vizet ittak), és ún. „Smørrebrødra”, ami a feldolgozott élelmiszerektől mentes étrendet jelentette. Kiderült, hogy azoknak volt a legalacsonyabb a spermiumszámuk, akik a nyugati diétát folytatták, azaz feldolgozott élelmiszereket, cukrot és üdítőket fogyasztottak. Az abszolút nyertesek a megfontolt diétát folytató férfiak voltak.

A kutatók szerint az életmódbeli változtatásokkal pár hónap alatt fel lehet tornázni a spermiumszámot, ha viszont a spermiumtermelő sejtek, az úgynevezett Sertoli-sejtek károsodnak, ezeket már nem lehet regenerálni. Ezért különösen fontos, hogy hosszú távon a fiatal férfiak se kövessenek ilyen egészségtelen étrendet.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!