Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Háztartástan, kezdjük a liszttel

A kulináris magasságoknak nincsenek felső határai, szinte minden drága, divatos és extrém alapanyag felhasználásának módozata ismert. Bizonyos, hogy mindez jó, sőt nagyon jó! Mégis, vajon itt kezdődik a főzés, hogy maghőmérő nélkül nem lehet húst sütni? Én azt gondolom, hogy lehet. Erről szól ez a rovat. A főzésről és ami elválaszthatlan része, a háztartásról.

Mik a 21. századi városi háztartások szabályai? Hogyan érdemes működtetnünk ezeket, mire kell figyelnünk, mitől leszünk környezettudatosak, takarékosak és fenntarthatók? Sorra veszük az alapanyagokat, vásárlási és felhasználási ötleteket adunk. 

Liszt – kezdőknek

Liszt mindig legyen otthon. Lisztre mindig szükség lehet! Ha nincsen lisztünk, nem tudunk palacsintát sütni, rántást készíteni, bármit sűríteni. Ha nincsen lisztünk, mit csinálunk egy váratlan vendéggel? Hogyan sütünk kenyeret, ha beüt a baj? Megmondom: sehogy.

Finomliszt legyen otthon, az inkább jó mindenhez, mint a rétesliszt. A lisztet jól záródó tartóban, üvegben tartsuk, mert könnyen molyosodik, zsizsikesedik. Használat előtt, ha van rá módunk, időnk és idegünk, jó lenne átszitálni, így finomabb is lesz, amit csinálunk, illetve biztosan nem lesz piszok benne. A lisztet használjuk el pár hónap alatt, az a biztos.

Ha már nagyon háztartunk, lehet otthon rozslisztünk is, teljeskiörlésű és graham lisztünk is. Süthetünk belőlük kenyeret, de készíthetünk kovászt is, de most még mindezt ne tegyük, legfeljebb álmodozzunk róla.

Mi is az a rántás

Ugyan mindent nem kell berántani, de néhány dolgot igenis be kell. Mert ha nem rántjuk be, akkor nem lesz finom. No, de hogyan készítsünk rántást?

  1. Először is kell hozzá egy kis nyeles lábaska, amiben általában a rántást készítjük, ez lesz a mi rántás készítő lábaskánk. Ebbe tegyünk egy kis zsiradékot, olajat vagy zsírt, hevítsük, majd tegyünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz (súlyra ugyannyi legyen a zsiradék és a liszt).
  2. Pirítsuk a lisztet, világos rántáshoz egy percig, sötétebb rántáshoz tovább (minél sötétebb a rántás, annál több íze lesz), és készen is van rántásunk.
  3. Egy kis hidegvízzel higitsuk fel, sűrű joghurtállagúra, majd használjuk arra, amire akartuk, vagyis keverjük bele abba, amihez készítettük.
Szólj hozzá!

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

receptvadasz
receptvadasz Wed, 2012-03-28 12:46

Kedves Dani!
Csatlakozom az előttem szólókhoz! Nagyon örülök ennek a sorozatnak, kíváncsian várom a folytatást!
ungervivinek is sok sikert kívánok!
Igen, szükség van Rátok és az írásaitokra!
M

ungervivi
ungervivi Sat, 2012-03-24 13:05

Hello Dani!

Fantasztikusnak tartom az ötletedet, mert bizony az alapoknál kell kezdeni a főzést. És az alap: a liszt!
Én egy háztartástannal,de nem annyira a konyhával kapcsolatos blogot szeretnék indítani, csak a technikai tudásom hiányos hozzá, de majd talán sikerül. Kicsit féltem,mert én is nagyon alapoktól szeretnék indítani,és nem tudom, hogy ebben a rohanó világban van-e erre szükség?! De úgy látom, hogy van! Háztartás ismeret szakoktatóként dolgoztam egy nyolc osztályos gimnáziumban, de sajnos a mostani oktatási rendszerünk azt mondja, hogy erre nincs szükség! Hát én úgy érzem, hogy jobban, mint bármikor!
Figyelem oldaladat, kitartást és minden jót kívánok!
Szeretettel: Vivi

Tothi
Tothi Thu, 2012-03-22 11:05

A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:

BL-55: finom (búza)liszt,
BL-80: fehér kenyérliszt,
BL-112: félfehér kenyérliszt,
BFF-55: rétesliszt,
AD: búzadara,
GL-200: Graham liszt;
TL-50: tésztaipari liszt,
DSL: durum simaliszt,
TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt,
TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,
RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
RL-90: világos rozsliszt,
RL-125: sötét rozsliszt,
RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

Lakatos Judit
Lakatos Judit Tue, 2012-03-20 16:37

Na, ez nagyon jó. Én kezdőként, de sokszor ma is megtorpanok, amikor azt olvasom: végy egy kiló lisztet. De milyet? A legtöbb recept erről semmit nem ír.A lisztek számozásáról és elnvezéséről sem tudunk semmit, holott nagyon is számít milyen lisztet használunk. Főleg a sütemények, kenyerek készítésénél. Danikám, köszi a kurzust, figyelni fogom a folytatást. Üdv. Jucus

Lakatos Judit
Lakatos Judit Sun, 2012-03-25 10:59

Képzeld, kiderült, hogy a velemkorú FB-os barátnőim sincsenek tisztában a liszttel. Ők is beszálltak az oktatásba.

ahlem
ahlem Tue, 2012-03-20 14:04

A haladó "liszt kurzushoz" én is csatlakoznék :)
üdv.

pannika222
pannika222 Thu, 2012-03-22 17:07

Kedves Mindenki!
A "liszturzushoz" még annyit tennék hozzá,hogy:
rántás,habarás:finomliszt
sütésnél pl.pogácsák,krumplis tészták,kelt tészták,fánkok ,linzerek szintén finomliszt
De réteslisztet használunk a kevert tésztákhoz,pl.piskóták,palacsinták,vagy ha arra vetemedünk,hogy valamely ételbe magunk gyúrjunk tésztát,ahoz is réteslisztet használunk.
pl.csipetke,reszelt tészta mint levesbetét.
Én így tanultam a nagymamámtól .
Régebben kiadott szakácskönyvekben az elején mint tanács,még feltűnik.
Persze van olyan aki mindenhez csak finomlisztet használ és esküszik rá,hogy úgy is jó.
Én már negyven éve főzök a kétféle liszttel.
A másfajta liszteket,pl.Graham pedig mindíg feltüntetik a receptek elején.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni a kezdőknek.Soha ne szégyelljetek kérdezni,és még most is tanulok új dolgokat!

Sárdi Dani
sardidani / Sárdi Dani Thu, 2012-03-22 19:03

Kedves Pannika!

Nagyon köszönöm, nagyon is tudtál segíteni, főleg hogy ez egy eredeti nagymama tapasztalat, amit a te saját tapasztalatod is megerősített. Lassan, hál a nektek össze is áll a haladó liszttanfolyam:)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-03-19 20:41

Csatlakoznék! Dee jóóó! Komolyan azt hittem, megint egy agyrém lesz itt a főoldalon, hogy méreg a liszt és hasonló hülye elméletek, de neeem! Végre, valami értelmes cikk! Nagyon örültem! Én is foglak még olvasni!
Tisztelettel
Tímea

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-03-19 17:31

Kedves Dani!

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Nagyon jó ötlet az alapok megtanítása. Sokszor esünk abba a hibába, hogy nagy vonalakban leírunk egy folyamatot, és a kérdésekből látjuk, hogy nem mindenkinek természetes az, hogy minden konyhatechnikai eljárást ismerjen. Köszönjük az ismertetőt. Várjuk a folytatást. Én biztosan hűséges olvasód leszek. Üdv: Évi néni

Sárdi Dani
sardidani / Sárdi Dani Wed, 2012-03-21 11:27

Kedves Éva néni!
Valóban így van, amit én szeretnék átadni az egyébként egyfajta lazaság, amihez természtesen kellenek az alapokra, amikre lehet támaszkodni.
üdv
Sárdi Dani

lilkapsas
lilkapsas Mon, 2012-03-19 13:59

Kedves Dani!

Nagyon tetszik a rovat ötlete és az alapoktól építkezés! Gratulálok!

Jó volt így az alapoktól megismerni az egyik leggyakrabban használt alapanyagunkat. Azt hiszem, bátorító ez minden kezdő és haladó számára.
Ha megengedsz egy javaslatot, szívesen olvasnék még a liszttel kapcsolatban olyanokról, hogy mikor és miért érdemes a finomliszt különböző fajtáit és egyéb liszteket használni (személy szerint még azt sem tudom, hogy mi a különbség a BL55 és a "duplanullás" liszt között), miben különböznek egymástól a lisztek, stb. Esetleg a diétázók kedvéért néhány fogás is jól jönne, hogyan lehet a felhasznált lisztmennyiséget csökkentve, de hasonlóan ízletes étkeket az asztalra tenni.
Csak így tovább, és sok erőt, kitartást és új bejegyzések tömegét kívánom Neked!
Üdv:

Lilkapsas

Sárdi Dani
sardidani / Sárdi Dani Mon, 2012-03-19 15:52

Kedves Lipkapsas!
Köszönöm a kommentet. Szerintem is fontos, hogy legyen hova nyúlni, ha hiányoznak az alapok. Liszt ügyben fogok majd akkor írni egy "haladóknak" szóló részt is nemsokára:)
üdv
Dani