Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: KonyhaMalacka

E heti kiemelt szakácsunk KonyhaMalacka, alias Ria. Vezérmondata: az evés tudása velünk született, de a főzni tudás akarás kérdése. Hát, benne van elszántság, ismerjétek meg!

Megtisztelő számomra, hogy viselhetem a Hét szakácsa címet, noha még csak nem régóta vagyok a Nosalty aktív résztvevője. Riának hívnak, bár nem igazán szólít így senki, mivel Malacka a becenevem, egyebek mellett innen is ered a KonyhaMalacka név.

A történetem biztos vagyok benne, hogy nem egyedi ; 10-11 éves lehettem, mikor elkezdett érdekelni a sütés-főzés. Mivel sajnos a nagymamáimat nagyon korán elveszítettem, minden, amit ma tudok, Anyukámnak köszönhetem, aki hagyta, hogy mellette állva elleshessem, miként varázsol az asztalra finomabbnál-finomabb fogásokat és kedvet kapjak azok elkészítéséhez. Ez az időszak nagy hatással volt rám ; ezért is van, hogy a mai napig úgy készítem a tejbegrízt, ahogy Anyutól tanultam, és szívesen emlékszem vissza gyerekkorom szombat reggeleire, mikor bundás kenyér várt minket, forró teával, mire felébredtünk a tesóimmal. Egy idő után teljesen kisajátítottam a konyhát, és 13-14 éves korom óta aktívan sütök-főzök, kísérletezem az ízekkel. Volt jó pár kudarcom, kezdetben főleg a kelt tészták terén, amit maximalista ember lévén kissé nehezen emésztettem meg, de ma már jó barátságban vagyunk!

Extravagáns sütik Riától

Kedvenceim a magyar és az olasz konyha remekei, de ugyan ilyen szívesen készítek latin/mediterrán – görög, mexikói, spanyol – fogásokat, angol, kínai, indiai vagy amerikai ételeket, vagyis eklektikus vagyok e téren. Szeretem az egyszerű, hagyományos fogásokat, de előszeretettel kísérletezem különböző nemzetek ételeinek házasításával, vagy vágok neki valami bonyolultabb étel elkészítésének. 

Életre kelt finomságok Ria konyhájából

Főzéshez nem igazán használok szakácskönyvet, inkább az ízlésemre hagyatkozom, érzéssel kotyvasztok. Ihletért szívesen nézelődöm hazai és külföldi gasztroblogokon, és állandó segítőtársam a Nosalty is, aminek sok családi kedvencet köszönhetek. Ha sütök, szeretek olyanok szakácskönyvéhez nyúlni, akik régóta kedvenceim. Ilyenek számomra Lajos Mari, F. Nagy Angéla, Frank Júlia vagy Horváth Ilona örökbecsű receptjei.

Fánkok egy kakukktojással Riától

Az évek alatt összegyűltek, meg vannak már a jól bevált édes és sós alapreceptjeim, melyeket többször, többféleképpen szeretek elkészíteni, legyen szó mondjuk egy palacsintáról, egy pizzáról,  linzer tésztáról, levesről, vagy akár említhetném a kevert tésztákat is, amilyen a piskóta, kuglóf, és az uzsonnakenyerek. Előszeretettel próbálom reprodukálni egy-egy boltban kapható kedvencemet is..

A mottóm: az evés tudása velünk született, de a főzni tudás akarás kérdése. Nem kell szakképzett szakácsnak, cukrásznak lenni ahhoz, hogy élvezzük a konyhában töltött perceket és örömet találjunk a sütésben-főzésben. Így arra biztatnék mindenkit, hogy ha módja, kedve és ideje van rá, ne legyen rest a fakanál, vagy a keverőlapát után nyúlni és odaállni a tűzhely vagy a sütő ​mellé! A kezdeti esetleges kudarcok senki kedvét ne szegjék, mert nem a végeredmény a lényeg, hanem az, hogy akinek készül, értékelni fogja a törődést.
Jó sütést-főzést mindenkinek ! :)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!