Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: nyultanti

Eheti kiemelt szakácsunk nyultanti, alias Edit – szereti saját kertjében termett vagy a boltban egyedileg összeválogatott alapanyagokból elkészíteni egészséges receptjeit.

Gyerekkoromban, bár főzni még nem tudtam, és nem is érdekelt különösebben, az volt az álmom, hogy egyszer lesz egy saját éttermem, ami minden szempontból tökéletes lesz. Bár az életem azóta egészen más irányt vett, de a főzés és sütés mindig is fontos volt.


Azon kívül, hogy remek kikapcsolódás és jó kis sikerélményforrás, fontos, hogy ami a család asztalára kerül, ne csak finom legyen, hanem egészséges is. Meg is fertőztem ezzel a gondolkodással a nagyobbik fiamat, aki – bármi is kerül a konyhába – , kíméletlenül felolvassa valamennyi összetevőjét (néha az összes rajta szereplő nyelven – lengyelül, horvátul, szlovákul stb. is :) ). Így aztán nincs lazítás, mindig ellenőrzés alatt állnak az alapanyagok! Ennek érdekében igyekszem a legkevésbé feldolgozott alapanyagokat megvásárolni, sőt, akár megtermelni, és magam előállítani az ételeket.

Edit saját készítésű péksütijei

Így nem ritka, hogy a gyerekek saját készítésű májkrémmel megkent saját sütésű zsemlét visznek tízóraira, néhány saját termelésű salátalevéllel gazdagítva. Ehhez nagy segítségemre van a NoSalty is, segítségével készült már házi sütésű Jó Reggelt keksz, házi fagyi és még megannyi finomság a konyhámban.

Mediterrán ízek nyultanti módra

Családunk nagy kedvencei a magyaros és a mediterrán jellegű ételek. Gyakran sütünk-főzünk szabad tűzön, és szeretnék a közeljövőben egy saját kemencét is, ami nagy valószínűséggel újabb kihívások elé állítja majd a főzőtudományomat. De már nézelődtem e témában az oldalon, és vannak kipróbálásra váró receptek!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Picur15
Picur65 / Picur15 Thu, 2014-08-28 19:58

Kedves Edit.Gratulálok hogy téged választottak a hét szakácsának.Olvastam a receptjeidet és sokat ki is próbáltam.Mondanom se kell hogy hatalmas sikert arattak,és a vicc az egészben hogy én kébzett szakács vagyok,de jó pap holtig tanul.remélem még sok jó receptet meg osztasz velünk!!!További sok sikert , a családodnak és neked jó egészség kívánok!!
Üdv.Csilla.

Picur15
Picur65 / Picur15 Sat, 2014-08-30 18:35

Szia Edit.Leirom neked hogy én hogy tanultam egy kedves libanoni házaspártol a Pita készitését. 1kg finomliszt,5 deka élesztö,1 evökanál cukor,fél evökanál só,1 ek olivaolaj.és 5dl melegviz.Ha géppel csinálod akkor ugyan ugy csináld mind szoktad,ha a gépböl kiveszed kicsit gyúrd át,én ezután kb akkora gombocokat csinálok belölle mind a szilvásgombocnak,de én nem olajozom hanem minden gombocot megfogatok lisztbe,és ugy teszem rá a sütöpapirra,letakarom külön erre a célra használt neylonnal és egy konyha ruhával,kb 1/2 órát kelesztem ,majd kinyujtom kerekre és a sütöbe megsütöm,bár erre jobb a légkeveréses sütö,szép kis labdák lesznek belölle.Ha érdekel akkor küldök tölltött pita receptet is. :) Üdv Csilla. :)

nyultanti
nyultanti / nyultanti Sat, 2014-08-30 20:38

Szia Csilla! Köszönöm a receptet! Biztosan ki fogom próbálni! Izgalmasan hangzik, hogy egy libanoni házaspártól tanultad... És természetesen érdekel a töltött pita is! :)

Picur15
Picur65 / Picur15 Sun, 2014-08-31 16:23

Szia Edit! A töltött pita nagyon egyszerü és nagyon finom.Mindössze arrol van szó hogy amikor megkelt a tészta és kinyújtottad kerekre,akkor a kinyújtott tészta egyik felét megtöltöd bármivel amit szerettek,én sokszor töltöttem medvehagymás pástétommal,reszelt sajttal ,de nálunk nagyon szeretik lecsóval töltve is,a lecsót nem megfözve kell elkébzelni hanem nyersen rakok bele ,paprikát ,paradicsomot,de lehet apróra vágott sonkát is beletenni,Ezt is a libanoni házaspártol tanultma,és nagyon finom.Szóval a felébe tölteléket teszel a másikfelét ráhajtod és megnyomkodod hogy ne váljon szét, berakod sülni,kb 8-10 perc és kész.:) reggelire de még vacsira is nagyon finom.A libanoni házaspár mesélte hogy ők mindig ezt esznek kenyér helyett,de sok Libanoni étellt is megtanultam mert kicsit furcsa ételeik vannak de hidd el nagyon finomak,mind ahogy nagyon megszerettük a Hummuszt is :) Bár én csicseri borsóbol fözöm,és kell venni hozzá arab füszereket is :)
Bocsi hogy ilyen hosszan irtam,remélem ha kipróbálod akár az álltalad készitett pitával is ,nem fogsz csalódni.Ha kipróbáltad,kérlek ird meg a véleményedet :)

nyultanti
nyultanti / nyultanti Sun, 2014-08-31 20:53

Nagyon köszönöm, hogy leírtad, mindenképp ki fogom próbálni! Jól hangzik a medvehagymás töltelék, is a sajt is, a sonka is...talán a lecsótól idegenkedem csak kicsit...de kísérletezek majd vele mindenképpen! Még egyszer köszi, és ha kipróbáltam, jelentkezni fogok.

Szityike
Szityike / Szityike Tue, 2014-08-12 08:48

Kedves Edit!

Gratulálok hozzá, hogy elnyerted végre a hét szakácsa címet! :)
Nagyon szimpatikus a felfogásod a saját hozzávalókból készített fogások és tudatos táplálkozásra nevelés miatt! Nagyon jó dolognak tartom, hogy a nagyobbik fiad már ilyen hamar belátta ennek a fontosságát! :)
A kemence nagyon jó ötlet!! Szüleimnek is van és mennyei fogások kerülnek ki belőle! Számtalan fogás készíthető el benne a péksütemények, kenyerektől kezdve az egytálételeken keresztül a pizzán át, minden finomság. Sokszor nagyon egyedi "füstös- kemencés" íz járja át ezeket a fogásokat, mely nagyon autentikussá teszi például az olasz pizzákat! :)

Sok sikert kívánok a továbbiakban Neked és Családodnak és gratulálok a szuper receptjeidhez! A kemence megépítéséhez pedig jó munkát! :)

Üdv, Szandi

nyultanti
nyultanti / nyultanti Wed, 2014-08-20 14:57

Kedves Szandi!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! Nagyon-nagyon jól esett!
A kemenceépítési munkálatok célegyenesbe fordultak, így remélem, hamarosan jelentkezhetem kemencés receptekkel is!
Szép napot!
Edit